337328937_736019274857652_4586685409130422465_n

Preminuo je vodeći svjetski znanstvenik koji je otkrio da je čovjek kriv za globalno zatopljenje

GREEN_300_listici_sredina

Sve je krenulo od kockica leda u viskiju

Bušenjem leda Lorius je bušio u prošlost, prodirući, po njegovim riječima, u "led prvog ledenog doba".

Preminuo je Claude Lorius, vodeći glaciolog čije su ekspedicije pomogle dokazati da su ljudi odgovorni za globalno zatopljenje, javlja BBC. Njegova ljubav prema avanturama navela ga je na put identificiranja i predviđanja nadolazećih katastrofa za planet. Za života je vodio 22 ekspedicije na Grenland i Antarktiku.

Odmah nakon završetka studija, 1956. godine, pridružio se prvoj ekspediciji na Antarktiku. Unatoč izrazito niskim temperaturama od – 40 Celzijevih stupnjeva, Lorius i dvoje kolega živjeli su ondje dvije godine, preživljavajući s ograničenim zalihama i neispravnim radio prijemnikom.

S vremenom, što je više polarnih ekspedicija vodio, to ga je više fascinirao misterij Antarktika.

‘Bušenjem leda bušio je u prošlost’ 

Godine 1965. Lorius je doživio otkriće skupivši uzorke leda i ubacivši ih u viski. O tome je govorio pola stoljeća kasnije.

“Jedne smo večeri, nakon dubokog bušenja, u našoj kamp kućici popili čašu viskija u koju smo stavili kockice starog leda. Vidjevši mjehuriće zraka kako svjetlucaju u našim čašama, došao sam na ideju da su to uzorci atmosfere zarobljene u ledu“, objasnio je tada.

Shvativši znanstveni potencijal analize zarobljenog zraka, odlučio je proučiti jezgre leda – uzorke izbušene iz leda koji djeluju kao smrznute vremenske kapsule.

Bušenjem leda Lorius je bušio u prošlost, prodirući, po njegovim riječima, u “led prvog ledenog doba”. Njegovo istraživanje mjehurića zraka zarobljenih u ledu objavljeno je 1987. godine. Pokazalo je da, iako je ugljični dioksid neznatno varirao, nakon industrijske revolucije koncentracije stakleničkih plinova su naglo porasle kako su temperature rasle.

Za sve je kriv čovjek 

Loriusovo istraživanje donijelo mu je međunarodnu slavu i omogućilo znanstvenicima da pogledaju unatrag više od 160.000 godina starih ledenjačkih zapisa.

Francuski Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS) priopćio je da “nema mjesta sumnji” da je globalno zatopljenje posljedica onečišćenja koje je uzrokovao čovjek.

Od tada je postao aktivist, a 1988. bio je inauguracijski stručnjak Međuvladinog panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.
Godine 2002. dobio je zlatnu medalju CNRS-a zajedno s kolegom Jeanom Jouzelom. Lorius je također bio prvi Francuz koji je dobio prestižnu nagradu Blue Planet. Preminuo je u utorak ujutro u francuskoj regiji Burgundiji u 91. godini života.

PHOTOS BY: Archives polaires Françaises, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.