dead-penguins-are-scat-768x512

More izbacilo tisuću mrtvih pingvina: ‘Ovo je alarmantno’

GREEN_300_listici_sredina

Glavna prijetnja - čovjek?

Gotovo 2000 mrtvih pingvina pronađeno je na plaži u Urugvaju. Stručnjaci kažu da su bili “strahovito mršavi” s potpuno praznim želucima, a devedeset posto njih su mladi pingvini.

Uzrok masovnog odumiranja još uvijek nije poznat, no znanstvenici su zabrinuti da ekstremne klimatske promjene pridonose brzom opadanju vrste.

Od 2004. godine stručnjaci smatraju da su Magellanovi pingvini (Spheniscus magellanicus) “gotovo ugroženi”, a u posljednjih 30-ak godina postalo je uznemirujuće uobičajeno da se stotine ovih ptica pojave mrtve na istočnoj obali Južne Amerike.

Na primjer, 2010. godine više od 550 pingvina umrlo je od gladi na plažama Brazila, a samo dvije godine kasnije, stradalo je još 745 pingvina.

Masovna umiranja

No, zanimljivo je da se ova masovna odumiranja ne događaju nužno iz istog razloga.

Glavna prijetnja ovoj ugroženoj vrsti mogao bi biti sve intenzivniji porast temperature. Primjerice, 2019. godine u Argentini je umrlo 354 pingvina uslijed ekstremnog toplinskog vala. U drugim slučajevima, uzrok masovnog umiranja mogao bi biti povezan s hipotermijom, olujama ili gladovanjem.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sve ovisi o tome gdje se ti pingvini nalaze u svojoj migraciji.

Veći dio ljeta, Magellanovi pingvini gnijezde se u Južnoj Argentini. Međutim, kada dođe zima, oni krenu na sjever u potrazi za hranom i toplijom vodom.

Nije neuobičajeno da manji broj mlađih pingvina ne preživi ovo putovanje, ali ovakve su brojke alarmantne. Uzrok ovog pomora, kažu stručnjaci, mogao bi biti u suptropskoj cikloni. To potvrđuje i činjenica da su stradale i druge morske ptice, kornjače i morski lavovi u okolnim područjima.

‘Nešto se mora promijeniti’

“Nestašice hrane kao rezultat pretjeranog iskorištavanja oceana i utjecaja klimatskih promjena na morske struje mogli bi biti uzroci ovog tužnog događaja”, objašnjava organizacija za zaštitu životinja SOS Rescate de Fauna Marina na Facebooku.

Godine 2009. broj parova Magellanovih pingvina koji se razmnožavaju u Argentini pao je s populacije od 300.000 u 1990-ima na samo 200.000.

Ako se nešto ne promijeni, masovna smrt ove vrste mogla bi postati godišnji događaj.

PHOTOS BY: Unsplash, Maldonado Department of Uruguay) / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.