pexels-dick-hoskins-2753515

Na Svjetski dan pingvina donosimo vam 10 bizarnih činjenica o ovim preslatkim pticama

GREEN_300_listici_sredina

Neleteće ptice koje mnogi obožavaju

Današnji dan, 25.travnja u znaku je Svjetskog dana pingvina. Što sve vjerojatno niste znali o njima, donosimo u nastavku.

Svi znamo da su pingvini ptice koje ne mogu letjeti i da žive na južnoj polutki. No, malo tko zna da se 25. travnja obilježava kao Svjetski dan pingvina i da su ove mnogima omiljene vrste ptica iznimno zabavne i obiluju mnogim zanimljivostima. Mi vam donosimo neke.

Najmanji pingvin visok je samo 25 centimetara

Riječ je o patuljastoj vrsti pingvina koji žive u Australiji, a može ih se naći i na Novom Zelandu i Tasmaniji.

Nekada su zemljom kročili divovski pingvini

Iako postoji 18 različitih vrsta pingvina, ova divovska vrsta je izumrla. Bili su visoki čak 2 metra i težili više od 100 kilograma. Fosili pronađeni na Antarktici sugeriraju da su planetom nekada kročili divovski pingvini prije otprilike 37 milijuna godina.

“Smoking” na pingvinima je kamuflaža

Svi obožavamo crno bijelo krzno pingvina nalik na smoking, no jeste li znali da su upravo tako posložene boje tu za slučaj opasnosti? Ona im pomaže u preživljavanju. Crno perje na njihovim leđima pomaže pingvinima da se stope s tamnim oceanom kada ih se gleda odozgo, dok su njihovi bijeli trbusi slični svijetloj površini kada se gledaju odozdo.

Najveći broj neletećih ptica

Možda ste mislili da su kokoši najrasportranjenije neleteće ptice, no prevarili biste se. Gotovo polovica svih vrsta ptica koje ne lete na Zemlji su upravo pingvini.

Međusobno se griju

Pingvini se zbijaju zajedno kako bi se ugrijali. U središtu tog okupljališta temperatura zna biti i 40-45 stupnjeva viša nego vani, a ptice stalno mijenjaju mjesta kako bi se svi ugrijali.

Preživljavaju gdje drugi ne mogu

Mogu preživjeti na temperaturama do -60 stupnjeva. Takva hladnoća može brzo ubiti većinu drugih živih bića.

Pingvini su monogamni

Tijekom jedne sezone. Za vrijeme sezone parenja, kada pingvini odaberu svog partnera, ostaju uz njega, ali mogu i ne moraju izabrati istog partnera sljedeće godine. Zanimljivo je da su ženke te koje se natječu za pažnju mužjaka.

Prakticiraju istospolne veze

Zajedno s medvjedima i plamencima, pingvini su među 1500 životinjskih vrsta koje prakticiraju istospolne parove.

Gutaju kamenje

Razlog? Da bi uspješnije ronili što dublje.

Otmica djece

Ako ženki pingvina ugine mladunče, bit će vrlo slobodna ukrasti ga od druge ženke.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.