oceani naslovna

Temperature oceana šalju jasno upozorenje: Prošli su tjedan zabilježene rekordne vrijednosti

GREEN_300_listici_sredina
Temperatura površina oceana prošli je tjedan narasla na rekordnih 20,96 Celzijevih stupnjeva, čime je oboren posljednji zabilježeni rekord iz 2016. godine.

Iako su u Hrvatskoj unatrag tjedan dana temperature drastično pale, temperature svjetskih mora u znatnom su porastu, kako izvješava HINA. Naime, prema podacima klimatskog opservatorija Europske unije, temperatura površina oceana u petak je narasla na 20,96 Celzijevih stupnjeva, a posljednji  zabilježeni temperaturni rekord bio je 2016. godine – 20,95 stupnjeva Celzijevih.

temperature oceana

Znanstvenici porast temperature povezuju s viškom topline koju generira ljudska aktivnost od početka industrijskog doba, a oceani je apsorbiraju čak do 90 posto. No ne smijemo niti zanemariti utjecaj stakleničkih plinova koji nastaju izgaranjem nafte, plina i ugljena i koji se skupljaju u Zemljinoj atmosferi te pridonose globalnom zagrijavanju.

Brojke su poražavajuće

Kada je riječ o pojedinačnim temperaturama mora, prošli je tjedan kod obale Floride izmjereno 38,3 stupnjeva, more sjevernog Atlantika bilo je rekordno visoke temperature od 24,9 stupnjeva, kako govore  podaci američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Na Mediteranu su također tijekom srpnja zabilježene prosječne temperature od 28,71 stupnjeva.

U izvješću iz 2019. Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) Ujedinjenih naroda piše kako su morski toplinski valovi dvaput učestaliji od 1982., a pretpostavlja se da bi do 2100. mogli biti i dvostruko intenzivniji ako se ne smanje emisije štetnih plinova.

Krajem godine  u Dubaiju održati će se održati skup COP28, konferencija UN o klimatskim promjenama, a raspravljat će se i o korištenju fosilnih goriva koje je jedan od uzroka globalnoga zatopljenja.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.