greta 1

Švedska aktivistica mogla bi u zatvor na šest mjeseci: Greta Thunberg odbila prekinuti prosvjed protiv fosilnih goriva

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki aktivizam

Greta Thunberg s prosvjednicima je 19. lipnja blokirala promet na cesti za naftne tankere u Malmöu. Zbog neposluha, prijeti joj novčana kazna ili zatvor.

Kako izvještava švedski Sydsvenskan, 20-godišnja švedska aktivistkica Greta Thunberg optužena je za policijski neposluh jer 19. lipnja nije ispoštovala naredbu policije da prekine prosvjede na cesti za naftne tankere u luci u Malmöu.

Greta Thunberg

“Klimatska kriza već je pitanje života i smrti za mnoge ljude. Odlučujemo da nećemo biti promatrači, već ćemo fizički zaustaviti infrastrukturu fosilnih goriva. Preuzimamo budućnost”, napisala je Greta na svome Instagramu na dan incidenta kada je s prosvjednicima blokirala cestu i zaustavila promet.

Kada su prosvjednici dobili naredbu da se pomaknu kako bi mogla proći vozila, Greta je bila među onima koji su odbili, a tada su je policajci i uhitili.

Greta Thunberg

Aktivistica bi mogla biti kažnjena novčano ili provesti u zatvoru šest mjeseci.  “Možete prosvjedovati, ali  pritom ne smijete ometati druge”, izjavila je švedska tužiteljica Charlotte Ottosen za Sydsvenskan.

Ranije ove godine, Gretu ju uhitila policija u Oslu tijekom prosvjeda protiv vjetroelektrana izgrađenih na indijskim zemljištima u Norveškoj, a bila je uhićena i u siječnju tijekom prosvjeda za rušenje ugljenokopa u selu Luetzerath u Njemačkoj.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.