87343083_226734122055919_5280552142268310988_n

Jeste li se ikada pitali kako se financira Greta Thunberg? Imamo odgovore na sva pitanja!

GREEN_300_listici_sredina

Od čega živi najpoznatija klimatska aktivistica?

Kako se financira Greta Thunberg? Koliko je njezino bogatstvo? Kako zarađuje švedska aktivistica? Je li plaćena za svoj aktivizam? Imamo odgovore na sva pitanja koja ste si možda nekad postavljali.

Otkako je još kao tinejdžerica krenula u javnu borbu za zaštitu okoliš, organiziravši Štrajk za klimu koji je danas poprimio svjetske razmjere, o ekološkoj aktivistici Greti Thunberg se ne prestaje izvještavati u medijima. Neki ovu danas 20-godišnju Šveđanku poštuju, cijene njezin rad, drugima su mišljenja podijeljena, a treći smatraju da je Greta “hodajuća prevara”, osoba postavljena od viših instanci kako bi unijela nemir pričajući o “izmišljenim pojavama” kao što su klimatske promjene. Bilo kako bilo, pojavom Grete Thunberg, kao nikad prije ekološka pitanja nisu zastupljena u medijima, a broj mladih koji su angažirani oko njih svaki dan sve više raste. Ono što mnoge zanima je tko uzdržava Gretu Thunberg i kako Thunberg zarađuje novac za financiranje svog rada? Odgovore na ova pitanja, kao i na neka druga, donosimo u nastavku.

Tko uzdržava Gretu Thunberg?

Sve dok Thunberg nije napunila 18 godina u siječnju 2021., roditelji su je uzdržavali. Gretina majka, Malena Ernman, je operna pjevačica, a njen otac, Svante Thunberg, je glumac (iako sada uglavnom radi sa svojom kćeri). Za pretpostaviti je da dolazi iz imućne obitelji. Ipak, sva ta putovanja svijetom u proteklih nekoliko godina svakako su morala uzeti danak kod Thunbergovih. Kako piše The Toronto Sun, Gretini roditelji prvotno su bili protiv njezinog ekološkog aktivizma. Uključili su se tek kad su vidjeli da ono što radi postiže rezultate. U ožujku 2020. Thunbergovi su objavili knjigu “Our House Is on Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis”, a prema Facebook objavi koju je napisala Thunberg, sav prihod od te knjige otišao je u dobrotvorne svrhe.

U objavi na Facebooku, podijeljenoj u veljači 2019., Thunberg je pojasnila odakle točno dolazi njezin novac. “Moji roditelji plaćaju karte i smještaj”, objasnila je Thunberg. “Nisam dio nikakve organizacije. Ponekad podržavam i surađujem s nekoliko nevladinih organizacija koje se bave klimom i okolišem, ali ja sam apsolutno neovisna i predstavljam samu sebe. I radim to što radim potpuno besplatno, nisam dobila nikakav novac, niti bilo kakvo obećanje budućih plaćanja u bilo kojem obliku”, istaknula je.

Kolika je neto vrijednost Grete Thunberg?

HITC i razne druge web stranice procijenile su neto vrijednost Grete Thunberg na oko milijun dolara. Međutim, Thunberg je za The Independent rekla da je ta brojka uvelike pretjerana. Web stranica Celebrity Net Worth objavila je procjenu Thunbergove neto vrijednosti na 100.000 dolara, iako Thunberg to nikad nije potvrdila. S obzirom na to da donira sav novac koji zaradi od svojih knjiga i osvajanja ekoloških nagrada, slobodno se može reći da biti što bogatija nije Greti na listi prioriteta.

Dobiva li Greta Thunberg novac za svoj aktivizam?

Prema USA Todayu, Thunberg je bila jedna od četiri dobitnika nagrade Right Livelihood Award. U nekim krugovima poznata kao alternativna Nobelova nagrada, nagrada dolazi s dodatnim bonusom od približno 103.000 dolara u nagradnom novcu. Ovo nije jedina nagrada koju je Thunberg dobila za svoj aktivizam, a ni jedina novčana nagrada. Prema vlastitim tvrdnjama, Greta Thunberg nije izričito “plaćena” za svoj aktivizam.

Što Greta Thunberg radi sa svojim novcem?

Ne iznenađuje činjenica da većina novca koji Greta dobije kao rezultat svojih brojnih nagrada i donacija odlazi u dobrotvorne svrhe. Zapravo, prema CNBC-u, 103.000 dolara koje je Thunberg dobila za osvajanje nagrade Right Livelihood Award iskorišteno je za pokretanje vlastite neprofitne zaklade. Ova švedska aktivistica je iskoristila svoj dobitak za osnivanje Zaklade Greta Thunberg, organizacije koja promiče ekološku i društvenu održivost. Zanimljivo je da Gretina zaklada također podupire probleme mentalnog zdravlja. To je zato što se i sama Thunberg u raznim razdobljima svog života suočavala s napadima depresije i teške socijalne anksioznosti. Thunbergin plan je zadržati zakladu strogo neprofitnom i transparentnom u postupanju s bilo kakvim donacijama, novcem od nagrada ili autorskim honorarima za knjige koje prima kao rezultat svog aktivizma.

Kako Greta Thunberg zarađuje?

S obzirom na to da Thunberg više nije dijete mlađe od 18 godina i da naizgled sav svoj novac od nagrada i prihoda od knjiga daje u dobrotvorne svrhe, kako zarađuje novac za život? U listopadu 2022. The Independent je izvijestio da je Gretin “jedini oblik prihoda bila stipendija koju je dobivala za odlazak na sveučilište.” Nije upisala fakultet, pa će vjerojatno zadržati novac. U istom intervjuu, Thunberg je za Independent rekla da je donirala sav novac od prodaje knjige “The Climate Book”. Ne samo da donira novac za dobrotvorne svrhe, već i za širenje svijesti o tim ciljevima.  Uz to, ona zarađuje nešto novca za svoj rad na knjizi – samo ne zadržava ništa vezano uz izravnu prodaju. “Ako prevedem knjigu s engleskog na švedski, onda mogu dobiti neku vrstu naknade za vrijeme koje provedem radeći to, jer to ne radim radi promocije. To je kao… specifičan posao”, rekla je.

PHOTOS BY: Instagram @voguescandinavia, @gretathunberg / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.