E5R671 Fusina (Venezia, Italy) electric power station ENEL Palladio powered by hydrogen gas. Image shot 07/2010. Exact date unknown.

Sve veći pritisak na Europsku uniju: Članice traže veću potporu za zelene projekte

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost je u vodiku, tvrde

S nizom sektora koji promatraju obnovljivi vodik kao način smanjenja ugljičnog otiska, očekuje se da će europska potražnja za tim gorivom premašiti lokalnu ponudu, što znači da će biti potreban uvoz.

Austrija, Njemačka i Italija izvršile su pritisak na Europsku uniju da podrži infrastrukturne projekte koji se tiču transporta zelenog vodika uvezenog iz Sjeverne Afrike. Kako javlja Reuters, Europa pokušava povećati svoju proizvodnju i uvoz obnovljivog vodika – goriva proizvedenog korištenjem obnovljive električne energije, a sve kako bi se smanjila uporaba fosilnih goriva u industrijskim procesima.

Ministri iz Austrije, Njemačke i Italije pisali su u ponedjeljak Europskoj komisiji dajući svoju političku potporu nekolicini projekata koji se odnose na korištenje vodika. Traže status Projekta od zajedničkog interesa (PCI) EU-a, što bi im omogućilo pristup određenim fondovima EU-a i ubrzalo dobivanje potrebnih dozvola za korištenje.

Projekti koji traže potporu uključuju planirani plinovod za vodik – Gas Connect Austria, između Njemačke, Austrije i Slovačke. Drugi prijedlog tiče se plinovoda koji se u većinskom vlasništvu talijanske tvrtke Snam, koji vodi od Italije preko Austrije do Slovačke, a služi za prijenos vodika.

Utrka s vremenom

Predložena infrastruktura pridonijela bi izgradnji europske vodikove mreže, stoji u pismu koji su ministri poslali, a u koje je Reuters imao uvid.

Ovaj poticaj dolazi u vrijeme kada se Europa okreće ka obnovljivim izvorima energije kao odgovor na rusku opskrbu plinom.

S nizom sektora koji promatraju obnovljivi vodik kao način smanjenja ugljičnog otiska, očekuje se da će europska potražnja za tim gorivom premašiti lokalnu ponudu, što znači da će biti potreban uvoz.

Konkretnije, EU želi proizvesti 10 milijuna tona obnovljivog vodika i uvesti još 10 milijuna do 2030. godine.

 

.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.