kyaw-tun-nI3bUW1Xqik-unsplash

Sve je više invazivnih vrsta: Uništavaju prirodu kakvu poznajemo i više ih ne možemo zaustaviti

GREEN_300_listici_sredina

Upozorenje znanstvenika

Takve invazivne vrste "napadaju" nova područja na različite načine, ali najčešće potpuno slučajno.

Invazivne vrste koje uništavaju usjeve, pustoše šume, šire bolesti i uništavaju ekosustave šire se sve brže diljem svijeta i više ih ne možemo zaustaviti. Pokazuje to nova procjena znanstvenika objavljena u ponedjeljak.

​Od vodenog zumbula koji guši Viktorijino jezero u istočnoj Africi, do štakora i smeđih zmija koje uništavaju autohtone vrste ptica u Pacifiku, pa sve do komaraca koji nove regije izlažu denga i zika groznici, novo izvješće je katalogiziralo više od 37.000 tzv. vrsta koje su se nastanile potpuno nova područja, daleko od mjesta porijekla.

Uzrokuju izumiranje 

Invazivne vrste značajan su uzrok u 60 posto svih dokumentiranih izumiranja biljaka ili životinja, jedan od pet glavnih pokretača uz gubitak staništa, globalno zagrijavanje i zagađenje.

Takve invazivne vrste “napadaju” nova područja na različite načine, ali najčešće potpuno slučajno, u balastnim vodama teretnih brodova, kontejnerima u njihovim skladištima ili u turističkom kovčegu. Drugim riječima – krivac je čovjek, ali i sve veće klimatske promjene.

Linije obrane

Najveća koncentracija invazivnih vrsta nalazi se trenutno u Europi i Sjevernoj Americi, a ponajviše zbog golemog obujma trgovine.

​Globalni sporazum o zaštiti biološke raznolikosti sklopljen u Montrealu prošlog prosinca postavlja cilj smanjenja stope širenja invazivnih stranih vrsta za polovicu do 2030.

Novo izvješće IPBES-a sada iznosi opće strategije za postizanje ovog cilja, ali ne procjenjuje šanse da će se ono i ispuniti.

Prema izvješću, u osnovi postoje tri linije obrane – prevencija, iskorjenjivanje i onda, ako to ne uspije, obuzdavanje.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.