bundek naslovna

Sve dosad nije viđena na Bundeku: Ova invazivna vrsta velika je prijetnja usjevima

GREEN_300_listici_sredina

U našim krajevima nema prirodnih neprijatelja

Prošli tjedan barska nutrija pojavila se i na Bundeku. Dosad je bila rasprostranjena uz Savu, Lonju, Odru, Kupu, Krapinu, Dravu i Muru, a najviše na području Istre.

Još prije stotinjak godina ova je životinja iz Južne Amerike donesena na naše područje radi uzgoja krzna, abundek definitivno nije bio njezino prirodno stanište. No prošli tjedan prvi je put uočena na zagrebačkom jezeru, a primijetili su je novinari HRT-a kako bezbrižno pliva. Riječ je o barskoj nutriji koja je vrlo invazivna vrsta jer u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja.

Barska nutrija na Bundeku

“Ono što je karakteristično za njih je da imaju dugi tanki rep, koji je čak i 70 posto njihove dužine. Taj rep im služi da bi se mogli kretati po vodi. Efikasni su ronioci, odlični plivači, ali se dobro snalaze i na kopnu” za HRT Dnevnik rekla je Dijana Beneta, zoologinja iz zagrebačkog ZOO vrta.

Nutrije su su biljojedi I velike štetočine za poljprivredne usjeve. Kod nas su rasprostranjenje uz Savu, Lonju, Odru, Kupu, Krapinu, Dravu i Muru, a najviše ih ima na području Istre.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.