Suze svetog Lovre večeras će biti najvidljivije: Evo kako su ih tumačili drevni narodi kroz povijest

GREEN_300_listici_sredina

Smrt Kleopatre i Cezara, rođenje Isusa i mučenje svetca

Riječ je o svemirskom su fenomenu koji nastaje kada Zemlja na svojoj putanji udara u ostatke koje je komet 109P/Swift-Tuttle ostavio iza sebe tijekom srpnja i kolovoza svake godine.

Večeras će suze svetog Lovre ili meteorski roj Perzeidi biti najvidljiviji na nebu. Uvjeti za njihovo promatranje ove su godine idealni, kazao je za HRT Dorian Božičević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

“Najbolje vrijeme za promatranje je od ponoći do jutra, a moglo bi se vidjeti i do 100 meteora u jednom satu. Uvjeti su ove godine jako dobri s obzirom na to da Mjesec izlazi tek oko 2.30 i osvijetljen je manje od deset posto”, objasnio je.

Podsjećamo, suze sv. Lovre svemirski su fenomen koji nastaje kada Zemlja na svojoj putanji udara u ostatke koje je komet 109P/Swift-Tuttle ostavio iza sebe tijekom srpnja i kolovoza svake godine.

Meteori se najbolje vide sa sjeverne hemisfere, u idealnim uvjetima bez oblaka ili svjetlosnog zagađenja, a tamošnji promatrači, budući da je radijant Perzeida uvijek iznad horizonta, trebali bi vidjeti neke meteore čim zađe Sunce.

Meteori u očima drevnih naroda

Meteori i kometi fasciniraju ljude od kada su prvi put uočeni na nebu. No, u vrijeme kada znanost i istraživanje svemira nije bilo razvijeno kao danas, drevne su se kulture često okretale mitovima i legendama kako bi objasnili ove pojave.

Grci i Rimljani vjerovali su da je pojava kometa, meteora i kiše meteora predznak za nešto dobro ili loše što se dogodilo ili što će se tek dogoditi, navodi Conversation.

Ujedno su vjerovali da su kometi zapravo nagovještaj rođenje velike ličnosti, a neki ljudi čak tvrde da je zvijezda na nebu koju su mudraci pratili u Betlehem kako bi vidjeli novorođenog Isusa, zapravo komet.

‘Pojava Cezara nakon smrti’

U proljeće 44. godine prije Krista, komet koji se pojavio protumačen je kao znak obožavanja Julija Cezara. U svojoj epskoj pjesmi, Eneidi, Vergilije opisuje kako se “zvijezda pojavila danju, a Cezarov sin Oktavijan uvjerio je ljude da je to bio sam Cezar”.

Nadalje, rimski povjesničar Cassius Dio spominjao je “zvijezde kometa” koje su se pojavile u kolovozu 30. godine prije Krista. Oni se spominju među predznacima posvjedočenim nakon smrti egipatske kraljice Kleopatre.

U kršćanskoj tradiciji, pak, kiša meteora Perzeida dugo se povezuje s mučeništvom svetog Lovre. Laurentius je bio đakon u ranoj crkvi u Rimu, mučenički umro 258. godine, za vrijeme progona cara Valerijana. Mučeništvo se navodno dogodilo 10. kolovoza, kada je kiša meteora bila najveća pa su zvijezde padalice izjednačene sa svečevim suzama.

Daleki istok

Osim toga, detaljni zapisi o astronomskim događajima i promatranju neba mogu se pronaći i u povijesnim tekstovima s Dalekog istoka. Utvrđeno je da drevni i srednjovjekovni zapisi iz Kine, Koreje i Japana sadrže detaljne izvještaje o kišama meteora.

Osim toga, nedavna studija drevnih klinastih tekstova dokazala je da je babilonska sposobnost praćenja kometa, kretanja planeta i događaja na nebu još u prvom tisućljeću prije Krista uključivala mnogo složeniju geometriju nego što se prije vjerovalo.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.