pexels-oleg-magni-3800512 (1)

Studija pokazuje da utjecaj plinskih štednjaka na okoliš može biti mnogo veći nego što smo mislili

GREEN_300_listici_sredina

Negativan utjecaj i na zdravlje

Osim ako niste živjeli isključivo u novouređenim domovima, vrlo je vjerojatno da ste iskusili plinski štednjak iz prve ruke. Unatoč praktičnosti plinskih štednjaka, s obzirom na to koliko se brzo zagrijavaju, istraživački tim sa sjedištem u Kaliforniji vodio je studiju koja dokazuje da je njihov utjecaj na okoliš veći nego što su ekolozi ranije mislili.

Plin koji se emitira iz kućanskih štednjaka i pećnica ne samo da je opasan za javno zdravlje, već ima i mnogo značajniji utjecaj na klimatsku krizu nego što se mislilo, pokazuju nova istraživanja. Studija znanstvenika sa Sveučilišta Stanford otkrila je da emisije plinskih štednjaka u američkim domovima imaju isti učinak zagrijavanja klime kao pola milijuna automobila na benzin – daleko više nego što su znanstvenici prethodno procijenili.

“Ova nova studija potvrđuje ono što zagovornici zaštite okoliša govore već više od deset godina, da ne postoji čist plin – ni za naše domove, ni za naše zajednice, ni za klimu”, rekla je za CNN Lee Ziesche iz neprofitne skupine Sane Energy. “Od bušotine do peći u našim kuhinjama, frakirani plin šteti našem zdravlju i zagrijava planet.”

“Moramo uzeti u obzir sve što koristi fosilna goriva, čak i izvore koji su naizgled mali, poput loših plinskih cijevi koje napajaju peći u našim kuhinjama, i shvatiti da svi ti sićušni izvori mogu doprinijeti velikim klimatskim utjecajima”, rekao je za CNN znanstvenik Charles Koven iz Laboratorija Berkeley, nacionalnog laboratorija Sjedinjenih Država.

Nova kalifornijska studija pokazala je da plinski štednjaci mogu imati mnogo veći utjecaj na okoliš nego što smo mislili. Prema AP News, studija je kao uzorak uzela 53 kuhinje diljem Kalifornije. Većina soba bila je zapečaćena plastičnim ceradama, prije nego što su istraživači izmjerili emisije kada su peći bile uključene i isključene. Pokazalo se da se 75 posto emisija dogodilo kada su peći bile isključene, začudo, jer one neprestano ispuštaju metan u atmosferu.

Ispostavilo se da plinske peći u SAD-u emitiraju 2,6 milijuna tona metana godišnje, čak i kada se ne koriste, i iako curenja nisu nužno eksplozivna i EPA ih ne označava kao opasna za kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru , ovo je značajno otkriće. “To je velika stvar jer pokušavamo stvarno smanjiti svoj ugljični otisak i tvrdimo da je plin čišći od ugljena, što i jest”, rekao je za AP News glavni autor studije, znanstvenik Eric Lebel iz PSE Healthy Energy.

Plinske tvrtke hvale praktičnost i učinkovitost plinskih štednjaka, ali ljude diljem zemlje počinju zabranjivati plinski štednjaci u novim zgradama. New York City, San Francisco, San Jose i Berkeley već imaju novoizgrađene zgrade koje koriste električnu energiju. Nadajmo se da će više gradova slijediti taj primjer, jer je poznato da je metan mnogo snažniji od CO2.

Iako je ova studija otkrila u kojoj mjeri plinske peći utječu na okoliš, ekolozi već godinama govore o problemima povezanim s plinskim štednjacima. Rollie Williams, kreator popularnog YouTube računa Climate Town, objavio je video u studenom 2021. u kojem otkriva razlog zašto se SAD mora zauvijek oprostiti plinskih štednjaka. Isto tako, u studenom 2019. NPR je napisao izvješće pod nazivom “Odustanite od plinskog štednjaka da biste spasili planet? Zabrana plina sljedeći je klimatski poticaj”. Čak je i 2008. godine Science Daily izvještavao o tome kako plinske peći utječu na djecu s astmom. Imajući to na umu, nadamo se da će ova nova studija potaknuti promjene politike u pogledu izgradnje novih zgrada.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.