pexels-elly-fairytale-3807358

Zaboravite savjete vaših baka: Ovaj štednjak je pravi odabir za vašu kuhinju

GREEN_300_listici_sredina

S razlogom tradiciju zamjenjuje inovacijom

Struja, plin ili indukcija. Najčešće su nedoumice brojnih domaćica koje kupuju kuhinjske aparate.

Popularni štednjak već je davnih godina postao nezamjenjiv i neophodan dio kuhinje. Nekada su domaćice svoje delicije pripremale na tada još popularnijem šparhetu na drva, a danas je to zamijenio plinski pa kasnije i štednjak na struju. I dok je nekad plinska boca bila jedina opcija, zahvaljujući današnjoj tehnologiji i peći za kuhanje su se modificirale.

Prije nekoliko godina na tržištima veliki je hit postala indukcijska peć koja je već 1933. godine prvi puta prezentirana na svjetskom sajmu inovacija u Chicagu. Riječ je o ploči koja stvara magnetsko polje i izravno zagrijava dno posude. Ono što je kod mnogih teško promijeniti jest navika.

Kod mnogih iskusnih kuharica i kuhara koji pripremaju svoja jela za obitelj nerijetko postoji određena skepsa prilikom kupnje takve peći jer ju smatraju lošijom od plina ili struje, a neke starije domaćice zbog njezine brzine ugrijanosti kažu kako su indukcijski štednjaci nezdravi.

Međutim, ne znači uvijek da su tradicija i navika nužno najzdraviji odabiri. Pravi primjer za to je upravo i indukcijska ploča koja ne samo što je ekonomična i praktična nego je vrlo pogodna i za okoliš.

Budući da indukcijske ploče za kuhanje zahtijevaju nešto za upijanje magnetskih polja kako bi proizvele toplinu, one su sigurnije od tradicionalnih električnih ploča za kuhanje i energetski su mnogo učinkovitije. Ako posudu niste postavili na ploču, a upalili ste je, ona se sve do stavljanja lonca neće grijati niti trošiti energiju.

Moderne indukcijske ploče štedne su energije kao i tradicionalne električne peći, a otprilike dvostruko učinkovitije od štednjaka na plin. Indukcijske ploče su skuplje, no odlučite li se investirati u takvu vrstu štednjaka, njime ste učinili dobar korak za sebe.

U jednom eksperimentu Paula Scheckela autora knjige “Home energy diet” električna indukcijska peć ispuštala je 0,29 kilograma ugljikovog dioksida za zagrijavanje vode, dok je izgaranje prirodnog plina oslobađalo 1,16 kilograma, a treba uzeti u obzir da su emisije ugljikovog dioksida iz propana čak su veće od prirodnog plina.

Dakle, čak i uzimajući u obzir grubu neučinkovitost električne energije proizvedene na ugljen, indukcijsko kuhanje dramatično smanjuje ugljik u usporedbi s plinom ili s manje učinkovitim standardnim električnim pločama za kuhanje. Ono što još ide u prilog ovim pločama jest zaštita od bilo kakve nesreće prilikom spravljanja jela jer postavljanje ruke na ploču za kuhanje neće je zagrijati u primjetnoj mjeri. Sustavi zagrijavaju posuđe bez izravnog zagrijavanja ploče za kuhanje, ploče se nakon gašenja brzo hlade, što smanjuje svaki rizik od opeklina.

Ono što će vam možda zadati dodatne brige jest činjenica da ako nemate posuđe izrađeno od željeznog metala, tj. nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza morat ćete u nabavku istog, no prije toga slobodno kod kuće napravite brzi besplatni test tako da svakom loncu ili tavi približite magnet, ako ga prihvaća nemate potrebe za kupnjom novog seta lonaca. Na taj ste način spremni za sigurno i učinkovito kuhanje u pravilu sa zero energy stilom života.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.