smeg

Nestlé donosi

Organizacijom hladnjaka možete smanjiti otpad od hrane. Saznajte kako!

GREEN_300_listici_sredina

Korisni trikovi

Organiziranje hladnjaka nije omiljeno, ali sprječava nepotrebno bacanje hrane, što rezultira uštedom novaca.

Svi znaju da je kuhinja srce svakog doma, a upravo jedan kuhinjski aparat tu prostoriju čini toliko važnom za cijelu obitelj – hladnjak. Glavna funkcija hladnjaka je očuvanje svježine hrane, sprječavanje kvarenja, kontaminacije nepoželjnim mikroorganizmima (bakterije, virusi, plijesni, gljivice), a samim time i sprečavanju trovanja hranom. Higijena i pravilno pohranjivanje hrane izuzetno su bitni za naše zdravlje i imunitet.

Posljednja istraživanja bilježe da se samo u Hrvatskoj godišnje po stanovniku baci oko 75 kg hrane i 444 kg komunalnog otpada. Najviše hrane baca se u domaćinstvima, više od 50 posto. Donosimo vam vodič kako maksimalno iskoristiti hladnjak tako da hrana ostane dulje svježa i da je ne bacate.

Prije nego što počnete, evo nekoliko savjeta profesionalaca…

Istražujući ovu temu, naišli smo na nekoliko korisnih savjeta profesionalnih organizatora, nutricionista i kuhara.

  • Savjetuje se redovita inventura i čišćenje hladnjaka
  • Savjetuju da prije kupovine namirnica stvorite mjesto za nove i pregledate što sve već imate. Tako ćete za pripremu jela iskoristiti prvo namirnice imate već neko vrijeme.
  • Provjerite koje namirnice nažalost ne možete više iskoristiti
  • Prebrišite police alkoholom ili alkoholnim octom, ne koristite neprovjerene dezinficijense.
  •  Organizirate hladnjak prema roku trajanja namirnica. Ono što će trajati dulje stavite straga, a ispred stavite one namirnice kojima će prije isteći rok trajanja. Ovo je standardna strategija u restoranima, a trebala bi biti i uobičajena praksa u vašoj kuhinji.
  • Stručnjaci su istaknuli i koliko je važno označavati namirnice naljepnicama ili kemijskom olovkom, posebice ostatke jela kako biste znali kada ste ih napravili i koliko dugo mogu biti u hladnjaku.
    .

4 uobičajene greške u organizaciji hladnjaka (i kako ih izbjeći)

Ne raspakirate namirnice kako treba

Najčešća pogreška je ostavljanje neraspakiranih namirnica u mokrim plastičnim vrećicama ili pakiranjima. Povrće, salate i voće su posebno osjetljivi i dolazi do njihova bržeg truljenja. Meso ne ostavljajte dugo u papiru već ga brzo pripremite, marinirajte, obradite i tako pohranite na vrlo kratko vrijeme u hladnjak. Adekvatno odložite namirnice nakon kupovine, za neke koristite odgovarajuće posude zbog lakše preglednosti.

Prekomjerna kupnja

Tajna urednog hladnjaka je pomno izrađen popis namirnica. Svaki tjedan, prije nego što odete u dućan ili na tržnicu, svakako odvojite nekoliko minuta da pregledate što sve već imate u hladnjaku na policama ili u ladicama. Budite realni i ograničite kupnju na ono što ćete zapravo jesti. Prekomjerna kupnja obično bespotrebno zauzima prostor i povećava mogućnost da hrana istekne prije konzumiranja.

Ne koristite hladnjak prema namjeni

Sigurna konzumacija hrane je svima na prvom mjestu, ali zato i većina griješi jer sve stavlja u hladnjak iz mjera opreza. Međutim, to ne čini dobro ni vašem hladnjaku ni novčaniku. Voće i povrće treba odložiti u za to predviđene posude kako bi što dulje ostalo svježe, ali luk, krumpir i rajčica trebaju ostati u smočnici.

Nepravilno postavljanje

Poznavanje kako vaš hladnjak radi ključno je za donošenje pametnih organizacijskih odluka. Vrata su najtoplije mjesto, stražnja strana hladnjaka je najhladnija, a srednja polica je mjesto gdje je temperatura najdosljednija. Što to znači? Čuvajte začine, meke sireve i maslac u vratima; straga držite lako kvarljive namirnice; a srednju policu rezervirajte za jaja.

Kako organizirati hladnjak

Temeljito očistite

Izbacite sve istekle začine i očistite tajanstvenu posudu koja već mjesecima stoji na stražnjoj strani vašeg hladnjaka. Obrišite sve površine univerzalnim sredstvom za čišćenje i krpom – ne zaboravite na vrata i ladicu!

Pregledajte ono što imate

Nakon što je vaš hladnjak čist, napravite brzu inventuru onoga što već posjedujete, a zatim u skladu s tim napravite popis novih namirnica. Imajte na umu da će prekomjerna kupnja brzo zaustaviti sve nade koje ste imali da ćete dugoročno imati organizirani hladnjak.

Sačuvajte proizvode, učinite ih vidljivima

Vaš hladnjak dolazi opremljen policama i posudama za pohranu, ali uvijek možete uložiti u dodatne. Salatu možete oprati i zamotati u vlažne papirnate ručnike kako bi duže održala svježinu, a začinsko bilje možete pohraniti u staklenke napunjene vodom. Stavite i jaja u prozirne posude, tako da na prvi pogled možete vidjeti što vam je pri ruci.

Grupirajte slične namirnice

Čuvajte začine u neposrednoj blizini drugih začina i držite mliječne proizvode pored ostalih mliječnih proizvoda. Meso i druge proizvode životinjskog podrijetla držite na donjem dijelu hladnjaka. Na taj način je manja vjerojatnost da će kontaminirati drugu hranu. Zatim pohranite proizvode koji će se brzo pokvariti, poput humusa ili jogurta, na mjesto koje prvo vidite kad otvorite hladnjak kako ne biste morali “kopati” po njemu tražeći ih. Odredite svoje gornje police za ostatke, pića i zapakiranu hranu. Maslac, orašasti plodovi i sjemenke mogu podnijeti toplije temperature, pa mogu ići u vrata. Prozirne, označene posude za hranu ovdje su korisne kao podsjetnik da se stvari uvijek iznova vraćaju na svoje mjesto.

Idite okomito

Ako su gazirana pića ili mineralna voda osnovna namirnica u vašem hladnjaku, dozator za limenke omogućuje vam da ohladite veću količinu bez zauzimanja puno prostora. Volite jutarnji omlet? Bez problema možete pohraniti 36 jaja i zauzeti svega 10 centimetara širine. Sve što trebate je nekoliko akrilnih posuda koje se mogu složiti jedna na drugu.

Otpad od hrane moguće je spriječiti na razne načine, primjerice planiranjem obroka. Kako to učiniti možete saznati u sklopu edukativne kampanje kompanije Nestlé Adriatic pod nazivom “Biraj zeleno”. Kao najveći proizvođač hrane na svijetu, Nestlé je svjestan svog utjecaja, stoga želi predvoditi primjerom te ulaže značajne napore u zaštitu okoliša.  Aktivnostima ove kampanje žele dodatno inspirirati građane kako bi malim svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjena.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.