baterije
baterije

Stručnjaci osmislili baterije za mobitele koje se mogu reciklirati

GREEN_300_listici_sredina

Novi materijali

U usporedbi s grafenom ili litij-ionskim baterijama, mxene puno brže hrđa, ali ova svojstva paradoksalno mogu produžiti vijek trajanja uređaja. Korištenjem zvučnih valova za "čišćenje" hrđe, istraživači procjenjuju da mogu produžiti vijek trajanja obične baterije za mobitel tri puta te stvoriti doista reciklirajuće baterije za mobitele.

Zahvaljujući istraživanju provedenom na Tehničkom fakultetu RMIT u Australiji, baterije za mobitele koje se mogu reciklirati sada postaju stvarnost. Njihov novi projekt dokazao je da je moguće napraviti baterije koje nisu štetne za okoliš, a naglašavaju i kako bi novi izum mogao produžiti vijek trajanja mobitela za gotovo deset godina.

Elektronički otpad je sve veći problem naše planete, a čak deset posto od njega odlazi na baterije za mobilne telefone. Nerijetko se elektronika koja je postala otpad i spaljuje, što je opasno radi oslobašanja kemikalija.

Novi materijali su problematični

litij-ionske baterije, koje su danas standard, su prilično izazovne za recikliranje ili ponovno korištenje.

Međutim, postoji mnogo drugih načina za stvaranje baterija za mobilne telefone, i jedan od tih načina može se predstaviti kao put prema stvaranju održivih osobnih mobilnih uređaja.

Nova baterija iz Australije se tako uglavnom oslanja na materijal zvan mxene, koji je u suštini zapravo vrlo sličan grafenu, koji se često koristi u elektronici, ali se ne može reciklirati. Glavni razlog zašto mxene još nije prisutan u većini mobilnih telefona je taj što brzo hrđa, što ometa provodljivost.

Nova metoda

U usporedbi s grafenom ili litij-ionskim baterijama, mxene puno brže hrđa, ali ova svojstva paradoksalno mogu produžiti vijek trajanja uređaja. Korištenjem zvučnih valova za “čišćenje” hrđe, istraživači procjenjuju da mogu produžiti vijek trajanja obične baterije za mobitel tri puta te stvoriti doista reciklirajuće baterije za mobitele.

Hossein Alijani, doktorand na sveučilištu i suvoditelj istraživanja projekta, izjavio je: “Trenutačne metode koje se koriste za smanjenje oksidacije temelje se na kemijskom premazivanju materijala, što ograničava upotrebu mxene materijala u njegovom izvornom obliku. U ovom radu pokazujemo da izlaganje oksidiranog filma mxene visokofrekventnim vibracijama samo jednu minutu uklanja hrđu s filma. Ovaj jednostavan postupak omogućuje oporavak njegove električne i elektrokemijske izvedbe”, objasnio je stručnjak za Happy Eco News.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.