Al-Kasani

Mladi istraživač osmislio način kako bez struje i baterija rashladiti šator. Potencijal je ogroman

GREEN_300_listici_sredina

Mogao bi pomoći brojnim beskućnicima

Ponijeti prijenosni klima uređaj nije rješenjem jer u ruralnim kampovima često nedostaje struja, a ni pokretanje ventilatora na solarnoj ploči nije dugotrajno rješenje.

Kampiranje tijekom toplih noći zabavno je i opuštajuće, ali može biti i izrazito neugodno ako su noći obilježene visokim temperaturama. Srećom, istraživač sa Sveučilišta Connecticut osmislio je posebnu vrstu tkanine koja može hladiti unutrašnjost šatora i do 11 stupnjeva Celzijevih.

Naime, tkanine koje se trenutno koriste za izradu šatora izrađene su tako da blokiraju vjetar i vodu kako bi unutrašnjost ostala suha i udobna za spavanje. No, zbog toga sprječavaju vrući zrak da izađe iz šatora pa u njemu često bude neugodno i zagušljivo tijekom noći.

Ponijeti prijenosni klima uređaj nije rješenjem jer u ruralnim kampovima često nedostaje struja, a ni pokretanje ventilatora na solarnoj ploči nije dugotrajno rješenje.

Inspiraciju pronašao u biljkama 

Al Kasani, istraživač u Centru za inženjerstvo čiste energije Sveučilišta u Connecticutu, crpio je inspiraciju iz načina na koji biljke izvlače vodu iz zemlje, a koje se zatim znoje kako bi se rashladile.

Prema tom modelu dizajnirao je posebnu tkaninu za šator koja je i dalje lagana i tanka, ali je ojačana nanočesticama titana koje apsorbiraju vlagu iz rezervoara u podnožju šatora. Na taj način oslobađa se voda preko njegove površine, koja ubrzo isparava, što rezultira učinkom hlađenja koji smanjuje temperaturu u šatoru.

Koristeći vodu iz slavine u kampu ili vodu iz potoka u ruralnom okruženju, Kasani procjenjuje da otprilike četiri litre vode mogu zadržati šator ugodno rashlađenim i do 24 sata.

Ogroman potencijal 

Ističe pritom da ne trebate pročišćenu, čistu vodu, hlađenje isparavanjem radi s bilo kojom vodom.
Ipak, ova nadograđena tkanina neće biti dostupna u opremi za kampiranje neko vrijeme – materijal je još uvijek u fazi istraživanja – ali prema sveučilištu, “industrijski interes je velik za Kasanijevu tehnologiju.”

Bit će zanimljivo vidjeti kako ova vrsta proizvoda ulazi u svakodnevno korištenje. Svaki uspjeh s pasivnim sustavom hlađenja kao što je ovaj imat će posljedice koje mogu pomoći na druge načine.

Pretpostavimo da možete ohladiti šator za kampiranje za 20 stupnjeva. U tom slučaju također možete osigurati skloništa za hlađenje kako biste zaštitili ranjive ljude koji žive na ulici bez pristupa klimatizaciji. Slična zaštita mogla bi se stvoriti za izbjeglice ili bolnice u toplijim regijama. Potencijal je gotovo beskrajan.

PHOTOS BY: UConn Today, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.