dućansko bilje naslovna

Zašto ne preživljava začinsko bilje kupljeno u dućanima? I za to postoje trikovi

GREEN_300_listici_sredina

Briga o biljkama

Postoje načini kako da ipak začinskome bilju, koje ste kupili u trgovini, produžite život.

Imate li iskustvo da ste nadobudno kupili bosiljak, peršin ili metvicu u trgovini i sretni došli kući s planom da ih imate na svome prozoru ili balkonu? Odložili ste biljke, zalijevali ih, ali za tri do pet dana one su uvenule I vi ne razumijete u čemu je bio problem.

Začinsko bilje koje pronađete u trgovačkim lancima najčešće dolazi iz velikih rasadnika, a vjerojatno je posađeno u već iscrpljenu zemlju, koja u sebi nema nikakvih za biljke hranjivih sastojaka. Njihova svrha nije da budu dugotrajno raslinje, nego trenutni, ali svježi začin kod pripreme jela.

Neko začinsko bilje, poput korijandra i bosiljka traje samo godinu dana, što znači da neće vječno donositi nove izdanke.  Ako se dogodi da vaša biljka razvije sjemenke, možete ih sačuvati i konzumirati. Sjemenke bosiljka koristite kao što biste koristili chia sjemenke. Sjeme korijandra može se jesti svježe, ili ga možete osušiti i kasnije koristiti kao začin. Nakon cvatnje ovakve biljke završavaju svoj životni ciklus i idealne su za kompostiranje.

Timijan, kadulja, ružmarin i menta su dugogodišnje biljke pa ih trebate povremeno prihranjivati i, kada se rašire, presaditi.

Evo što možete učiniti kao biste svome začinskom bilju produžili vijek trajanja.

presađivanje

Obavezno ih presadite

Dućansko začinsko bilje posađeno je u premalenu teglicu, a zemlja u kojoj raste je siromašna i iscrpljena. Stoga, biljku presadite u veću teglicu i stavite u prihranjenu zemlju, a teglu smjestite na svjetlo mjesto, ali je nemojte izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Biljke poput timijana, kadulje i ružmarina su trajnice, što znači da ih možete održavati na životu i omogućiti im bujan rast kroz godine, ali bosiljak i peršin u jednome trenutku ćete iscrpsti.

Ne previše vode

Biljkama je potrebna voda, ali ako je loša drenaža i ako pretjerujete sa zalijevanjem, korijen bi mogao struliti. Provjerite tlo svakih nekoliko dana umetanjem prsta i provjerom vlažnosti. Tlo bi uvijek trebalo biti vlažno, ali biljka ne bi smjela “plivati” u vodi.

Orezujte ili berite biljku

Kako biste duže održavali začinsko bilje na životu, morat ćete ga redovito brati ili orezivati. Što češće budete brali začinsko bilje, ono će bolje napredovati.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.