elza-kurbanova-NEab1U1FfKM-unsplash

Što kažete na sladoled od ugljika? Nije testiran na životinjama i okusom je jednak onom talijanskom

GREEN_300_listici_sredina

Kuglica sladoleda više nikad neće biti ista

I dok se kod nas raspravlja o cijeni kuglice sladoleda na obali, tisućama kilometara dalje u Singapuru od danas svatko može isprobati sladoled sačinjen od zraka. Sladoled je u potpunosti veganski proizvod, ima jednak okus kao onaj talijanski, a glavni mu je sastojak ugljik.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo proizvodnje hrane od poprilično neobičnih sastojaka, koji bi uskoro mogli postati i svakodnevica. Jedan takav novi proizvod je i sladoled koji je napravljen od ugljika i prvi je takve vrste u svijetu. Jeste li za kuglicu?

Veganski proizvod

Tako će u jednom restoranu u Singapuru prvi put ikad posluživati sladoled praktički napravljen od zraka. Razvijen je od strane finske prehrambene tehnološke tvrtke Solar Foods, a ovaj revolucionarni novi desert napravljen je od sastojaka dobivenih upravo iz zraka.

Naime, finska tvrtka je dobila regulatorno odobrenje Singapura za prodaju Soleina — svog revolucionarnog mikrobnog proteina. Novi recept kombinira okuse Soleina s čokoladom, nije testiran na životinjama i u potpunosti je veganski proizvod.

Proces sličan proizvodnji vina

Sladoled je od danas, 15. lipnja u prodaji i njegovo lansiranje označava prvi put da je hrana napravljena bez fotosinteze i poljoprivrede dostupna široj javnosti. Zamjenom mliječnih proizvoda Soleinom, sladoled nove generacije nudi poznate okuse i teksture na potpuno drugačiji način.

sladoled od ugljika

Solein se proizvodi pomoću bioprocesa koji hrani mikrobe ugljičnim dioksidom, vodikom i kisikom zajedno s malim količinama hranjivih tvari. Bioproces nalikuje proizvodnji vina, pri čemu plinovi zamjenjuju šećer kao izvor ugljika i energije.

Isti okus, manje resursa za proizvodnju

Rezultat je izvor hrane koji sadrži 65-70 posto proteina, 5-8 posto masti, 10-15 posto dijetalnih vlakana i 3-5 posto mineralnih hranjivih tvari s nutritivnim sastavom sličnim soji ili algama.

“Ako niste znali, ne biste mogli pretpostaviti da ovaj sladoled uključuje potpuno novi, jedinstveni i hranjivi sastojak. Izgleda i ima okus kao i svaki drugi talijanski gelato, a to je upravo ideja. Solein je ‘Intel unutar’ prehrambene industrije”, rekao je za strane medije dirketor “Solar Foodsa”, Shilei Zhang.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Youtube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.