Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo proizvodnje hrane od poprilično neobičnih sastojaka, koji bi uskoro mogli postati i svakodnevica. Jedan takav novi proizvod je i sladoled koji je napravljen od ugljika i prvi je takve vrste u svijetu. Jeste li za kuglicu?
Veganski proizvod
Tako će u jednom restoranu u Singapuru prvi put ikad posluživati sladoled praktički napravljen od zraka. Razvijen je od strane finske prehrambene tehnološke tvrtke Solar Foods, a ovaj revolucionarni novi desert napravljen je od sastojaka dobivenih upravo iz zraka.
Naime, finska tvrtka je dobila regulatorno odobrenje Singapura za prodaju Soleina — svog revolucionarnog mikrobnog proteina. Novi recept kombinira okuse Soleina s čokoladom, nije testiran na životinjama i u potpunosti je veganski proizvod.
Proces sličan proizvodnji vina
Sladoled je od danas, 15. lipnja u prodaji i njegovo lansiranje označava prvi put da je hrana napravljena bez fotosinteze i poljoprivrede dostupna široj javnosti. Zamjenom mliječnih proizvoda Soleinom, sladoled nove generacije nudi poznate okuse i teksture na potpuno drugačiji način.
Solein se proizvodi pomoću bioprocesa koji hrani mikrobe ugljičnim dioksidom, vodikom i kisikom zajedno s malim količinama hranjivih tvari. Bioproces nalikuje proizvodnji vina, pri čemu plinovi zamjenjuju šećer kao izvor ugljika i energije.
Isti okus, manje resursa za proizvodnju
Rezultat je izvor hrane koji sadrži 65-70 posto proteina, 5-8 posto masti, 10-15 posto dijetalnih vlakana i 3-5 posto mineralnih hranjivih tvari s nutritivnim sastavom sličnim soji ili algama.
“Ako niste znali, ne biste mogli pretpostaviti da ovaj sladoled uključuje potpuno novi, jedinstveni i hranjivi sastojak. Izgleda i ima okus kao i svaki drugi talijanski gelato, a to je upravo ideja. Solein je ‘Intel unutar’ prehrambene industrije”, rekao je za strane medije dirketor “Solar Foodsa”, Shilei Zhang.