bruna-branco-tURLNOkIuQA-unsplash

Isprobajte biljnu verziju tradicionalnog sladoleda od karamele

GREEN_300_listici_sredina

Izvrstan veganski sladoled bez plastike!

Sladoledi na biljnoj bazi sada su popularniji i dostupniji nego ikad prije. Donosimo vam izvrstan recept za veganski sladoled koji možete izraditi kod kuće uz svega par sastojaka. 

Što je bolje od ukusnog veganskog sladoleda tijekom vrućih ljetnih dana? Budući da se tijekom mjeseca svibnja provodi akcija “Srpanj bez plastike” (o kojoj više možete pročitati ovdje), donosimo vam recept za veganski sladoled čije sastojke možete nabaviti u reciklabilnim ambalažama i time izbjeći kupovinu sladoleda u plastičnim.

Tapioka brašno sastavni je dio ovog veganskog sladoleda jer mu daje čvrstoću. Ova biljka je tropska biljka koju domorodačko stanovništvo Indonezije, Australije, Brazila i Indije koristi kao glavni izvor ugljikohidrata. Naime, brašno tapioke je čisti škrob, lako je probavljiv i nema okusa ni mirisa pa se savršeno slaže s različitim namirnicama. Sjajan je za pripremu pudinga, juha, variva, umaka, ali i sladoleda, jer im daje želatinastu teksturu i često se koristi u bezglutenskoj prehrani. Biljno mlijeko (u ovom receptu predlažemo zobeno) je sastavni dio ovog recepta, a možete ga vrlo brzo napraviti sami. Recept za zobeno mlijeko možete pronaći ovdje.

Sastojci:
  • 2½ šalice zobenog mlijeka 
  • ½ šalice kokosovog šećera, podijeljeno
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice tapioka brašna
  • ¼ šalice vode
  • ½ žličice sitne soli
    .
Priprema:

U malom loncu pomiješajte zobeno mlijeko, ¼ šalice šećera, vaniliju i tapioka brašno. Pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte 3 do 4 minute, često miješajući. Nakon što se konzistencija počne zgušnjavati, maknite lonac s vatre i ostavite sa strane kako bi se smjesa ohladila. U posebnoj maloj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte preostalih ¼ šalice šećera, vodu i sol. Neprestano miješajte silikonskom špatulom 2 minute, dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se ohladi 5 do 10 minuta.

Napunite kalup za sladoled prvom smjesom, a zatim dovršite punjenje kalupa smjesom od šećera, vode i soli i po vrhu pospite nekoliko pahuljica soli. Pokrijte poklopcem i zamrznite na najmanje 6 sati ili ostavite u zamrzivaču preko noći.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.