luka-vovk-EngLPePzg7U-unsplash

Stiže nam ozbiljno nevrijeme: Moguće pijavice i oluje

GREEN_300_listici_sredina

Ciklona iz Italije

S ponedjeljkom stiže snažna promjena vremena i ujedno kraj toplinskog vala u Hrvatskoj. Iako će nam osvježenje svima dobro doći, temperature će znatno pasti, a prijete i oluje.

Kako je objavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), za cijelu Hrvatsku izdana su upozorenja, ponajviše narančasti meteoalarm za veći dio zemlje.Lokalno su mogući grmljavinsko nevrijeme i tuča.


Rezultat je to ciklone koja je jučer zahvatila dio Italije, a koja se sad premješta prema našim krajevima.

Ozbiljno nevrijeme

“Postoji mogućnost za ozbiljno nevrijeme, posebno na Jadranu. Mogu se pojaviti pijavice, more je dobro ugrijano pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinska nevremena. Najviše na obali uz Istru, sjevernu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnije oborine koja može uzrokovati bujične i urbane poplave na mjestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu vjerojatnost od pljuskova, ali može biti olujnog vjetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju”, kazao je za N1 dežurni prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec.

Osim DHMZ-a, upozorenje je jučer izdala i civilna zaštita.

‘Budite spremni’

“Lokalno je moguć izraženiji pljusak, s njim veća količina kiše u kraće vrijeme, vrlo jak pa i olujan vjetar te tuča, a ne može se isključiti i mogućnost pojave pijavica na moru”, napisali su na društvenim mrežama, prenijevši upozorenja DHMZ-a o opasnosti od grmljavinskih nevremena, bujičnih poplava i tuče.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, kažu iz DHMZ-a.

 

PHOTOS BY: Unsplash, DHMZ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.