mikroplastika nasl

Sredozemno more ima najviše mikroplastike: Najugroženiji su morski predatori, ali i rakovi i lignje

GREEN_300_listici_sredina

Zagađenje oceana

Mikroplastika je najveća prijetnja ekosustavu oceana, a ove sitne čestice ulaze u gotovo sve morske organizme. Predatori svejedi ulaze u skupinu koja je najugroženija kada je riječ o ovoj vrsti zagađenja.

Kupujemo proizvode u plastici, potrošimo proizvod, a plastiku bacimo. No ne postoji čarobni štapić koji će učiniti da ona nestane s našeg planeta. Potrebne su stotine godina da se razgradi, a u međuvremenu oslobađaju se čestice mikroplastike. Riječ je o sitnim plastičnim komadima, često manjima od 5 milimetara koji dolaze iz raznih izvora – najčešće razgradnjom većih plastičnih predmeta poput boca i vrećica.

No jednom kada se nađu u okolišu, primjerice oceanima, samo postaju manji i sve ih je teže ukloniti. Potom ulaze u morske organizme te su prijetnja ekosustavima, ali i ljudskom zdravlju.

mikroplastika u moru

Kako tvrdi dr. Adam Porter, glavni istraživač u studiji o mikroplastici u morskim ekosustavima, koja je dio ambicioznog istraživanja Convex Seascape Survey, vrlo malo znamo o globalnom morskom dnu i vrstama koje tamo žive, ali utjecaj onečišćenja plastikom raste čak i u dijelovima dubokog oceana.

Iako biste pomislili da su najranjivije morske vrste upravo one koje su čistači mora, kao dagnje, ovo je istraživanje donijelo neke posve drukčije spoznaje. Najugroženiji su zapravo predatori, koji se hrane i biljkama i životinjama, ali i oni koji se hrane algama i travama na morskome dnu, kao što su rakovi, morske zvijezde, morski krastavci pa čak i lignje.

Također, znanstvenici su otkrili da rizik od izlaganja plastici uvelike ovisi o lokaciji. Životinje u područjima poput Sredozemnog i Žutog mora, koja su jako onečišćena plastikom, imale su najviše razine mikroplastike.

Stvorenja s morskog dna igraju vitalnu ulogu u našem ekosustavu – razgrađuju otpad, recikliraju hranjive tvari i čine temelj morske prehrambene mreže. Kada morske unesu u sebe mikroplastiku, ona se može  proširiti cijelim prehrambenim lancem, a također završiti i na našim tanjurima. Osim toga, ako su ova stvorenja ugrožena, u opasnosti je zdravlje cijelog oceana.

Prema mišljenju ovih znanstvenika jedina učinkovita strategija je prestati proizvoditi toliko plastike, pogotovo one jednokratne. Osim toga, ulaganje u infrastrukturu upravljanja otpadom od ključnog je značenja za smanjenje globalnog onečišćenja mikroplastikom.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.