Indoor Peace Lily Plants_ Growing A Peace Lily Plant

Spatifilum – zašto svi poslovnjaci drže ovu biljku na radnom stolu?

GREEN_300_listici_sredina

Čarobna moć sobne biljke

U stanu ili uredu u kojem radite, okruženi ste telefonima, računalima i drugim aparatima koji zrače. Postoji biljka koja ukrašava prostor, a ujedno upija sva štetna zračenja...

U današnjem modernom svijetu svakodnevno smo izloženi štetnim zračenjima koja imaju loš utjecaj na naše zdravlje. Iako ne možemo previše na to utjecati, možemo barem malo neutralizirati zračenja koristeći sobne biljke. Takve biljke jako su tražene zadnjih nekoliko godina zbog sve veće prisutnosti tehnologije u našoj svakodnevici. Jedna takva, koja naprosto buja kada je blizu televizora ili računala, je spatifilum ili mirni ljiljan. Pisali smo ranije da je ova biljka odlična za pročišćavanje zraka, a sada vam dajemo još jedan razlog zašto mora pronaći mjesto u vašem domu ili uredu.

Ovu biljku mnogi nazivaju i “ženska sreća” jer se vjeruje da donosi sreću njezinoj vlasnici. Neki tvrde da ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će uskoro pronaći svoju srodnu dušu. Ako je poklonite udanoj ženi, njezinu će obitelj obogatiti prinova.

Zbog sposobnosti da apsorbira elektrostatički naboj, postala je omiljena dekorativna biljka u stanovima i uredima koji su prepuni elektronike. Navodno je i veliki svjetski biznismeni drže na svom radnom stolu.

Kako spatifilum neutralizira zračenje?

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se ionizira zrak. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparata upija elektrostatičku energiju i pretvara je u kemijsku, a energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Drugim riječima, štetne tvari sebi pretvara u bogatu i slasnu hranu. Ako biljku staviti pored uređaja koji zrači, primijetit ćete da dobiva nove bujne listove i brojne cvjetove.

Kako se održava?

Spatifilum držite na mirnom mjestu udaljenom od prozora i izravnog sunca. Zimi traži umjerenu temperaturu koja ne smije biti niža od 15 Celzijevih stupnjeva. Spatifilum je biljka osjetljiva na umjetna gnojiva, stoga kod prihranjivanja, koje je najbolje provesti u proljeće kako bi biljka imala energije za cvjetanje, koristite organska gnojiva. Pošto je tropska biljka, spatifilum održavajte tako da ga dobro natopite vodom, a nakon toga ostavite da se zemlja suši. Biljka će vam sama reći kada je žedna jer će lišće klonuti i tada ju treba zaliti. Tijekom vrućih, ljetnih dana zalijevajte ju jednom tjedno i lišće špricajte vodom.

Budući da je vrlo otporna i čvrsta, idealna je za “početnike” koji tek razmišljaju o kupovini vlastitog bilja.

PHOTOS BY: Instagram, Pixabay, Green.h / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.