6 biljaka koje mogu preživjeti u svakom okruženju

6 biljaka koje mogu preživjeti u svakom okruženju

GREEN_300_listici_sredina

Aloe vera ili kaktus, pitanje je sada.

Kućne biljke jedan su od najljepših ukrasa našim interijerima. Ne samo da oživljavaju svaki prostor nego i pročišćavaju zrak te unose svježinu u dom.

Sobne biljke se koriste za uređenje enterijera, a u ljetnim mjesecima ili u toplim podnebljima mogu služiti za uređenje terasa, balkona. S druge i one još bitnije strane, biljke predstavljaju male klima-uređaje u prostoru. Preko 90% isparavaju vodu kojom se zalijevaju pa povećavaju relativnu vlažnost zraka. Razgrađuju CO2, proizvode kisik i razgrađuju štetne materije iz zraka koje se javljaju kao posljedica isparavanja tepiha, namještaja, sredstava za čišćenje, pa i smoga izvana.

Međutim, što ako ste jedna od onih osoba kojoj, i pored sve najbolje namjere, briga o biljkama jednostavno ne polazi za rukom? Ako, ma koliko se vi trudili, nekako uvijek završite s praznom teglicom? U tom slučaju, dobro je znati kojih 6 biljaka mogu preživjeti u svakom okruženju i s minimalno brige.

Za početak, tu su jedni pravi “ziceri”. Kaktusi! Često se kaže da su kaktusi prave biljke za one koji nijednu drugu ne mogu održati na životu. U toj šali ima i istine. Vrlo dugačak životni vijek i jednostavno održavanje glavne su prednosti ove velike porodice biljaka.

Mogu biti smješteni i u keramičke i u plastične tegle, a potrebno im je barem nekoliko sati jake sunčeve svjetlosti. Što se tiče zalijevanja, dvaput tjedno i više je nego dovoljno jer od previše zalijevanja kaktus vrlo lako može istrunuti, a tijekom zimskog perioda mirovanja voda mu čak i nije potrebna.

Zebrasta afelandra, pak, na prvu će vas osvojiti svojim izgledom, Prugastim poput zebre, naravno! U prirodi se ova kultura može naći u tropskim predjelima Amerike, a njeno ime nastalo je od par korijena grčkog jezika, čije je značenje “jednostavan čovjek”. U prijevodu, ovaj je cvijet jednostavan I zahvalan odnosno termofilan pa veoma dobro raste pri običnoj sobnoj temperaturi (20-25 stupnjeva) uz povremeno zalijevane. Jednostavnije stvarno ne može!

Dracena je jedna od najzastupljenijih sobnih biljaka, jer je laka za njegu pa ako ste nekada kod prijatelja u stanu vidjeli manje drvce s karakterističnim uskim listovima, koji su sjajni I tamnozelene boje, to je to! Veoma dekorativan izgled, ovu je biljku probio na listu najčešćih “kućnih ljubimaca”.

Zmajevo drvo, kako ga još zovu, traži dosta svjetlosti, ali podnosi i polusjenu. Skromnih je zahtjeva, dovoljno ju je zalijevati na svakih 10 dana ljeti, a dobro podnosi i neredovno zalijevanje I suhu podlogu. Baš pravi dodatak svakom domu, pogotovo za nevješte vrtlare.

Afrička ljubičica svojim cvjetovima u ružičastim, ljubičastim i bijelim tonovima uistinu će vas odvesti u Afriku. Jedna od najpopularnijih kućnih biljaka cvjeta nekoliko puta tijekom godine, a njezino održavanje jednostavnije je nego što se to čini.

Samo ju je potrebno smjestiti na područje u kojem će imati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti, ali ne na izravnom suncu, a što se zalijevanja tiče, dovoljno joj je dati vode kada je tlo potpuno suho. Još jednostavnije, vodu ulijte u tanjurić ispod tegle da korijen sam upija vodu i to je to!

Aloe vera je “najkulerskija” biljka među kućnim biljkama. Ti šiljasti listovi doista će uspijevati preživjeti i na noćnom ormariću i u uredu, jer ne vole izravno svjetlo i dovoljno im je dobro namakanje jednom tjedno.

Kako biljka stari, potrebno ju je premjestiti u sjenovite predjele, a dobro je znati i ovo – nakon četiri godine rasta, aloe vera smatra se zrelom te tada možete otkinuti listove ako želite od njih pripremiti masku za lice. Biljka i beauty tretman u jednom!

Koliko se teško izgovara, toliko je lako u svakom okruženju održavati filodendron. Uvjerljivo najotpornija, najdekorativnija i najkorisnija sobna biljka može narasti i do 3 metra, a za taj joj je cilj potrebno tako malo. Voli slabo svjetlo i stvarno voli biti na „suhome“, pa nemojte zalijevati više od jednom tjedno, a višak vode koji ostane ispod tegle slobodno bacite. Jedina atipična stvar koju ova biljčica voli jest povremeno brisanje prašine s listova.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Freepik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.