“Solarna planina” je umjetnička instalacija usred pustinje koja bi mogla promijeniti svijet

GREEN_300_listici_sredina

300,000 kWh obnovljive energije

Dizajni budućnosti usredotočuju se na utjecaj na okoliš kako učinci klimatskih promjena počinju dosezati rekordne razine. To znači da osim inženjera i arhitekti, i umjetnici istražuju nove načine kako bi minimizirali zadiranje u okoliš.

Ideja i dizajn “mega-punjača” pod nazivom “Solar Mountain” nastala je usred Nevade na dobro poznatom festivalu Burning Man. Ako se dizajn dovede do kraja, to bi moglo omogućiti građevinskim inženjerima i umjetnicima da preispitaju način na koji stvaramo energiju za zajednice diljem svijeta, u valu suradnje orijentirane na prirodu bez presedana.

Skupinu arhitekata zvanu NUDES, koja stoji iza ovog projekta, inspirirao je prirodni krajolik Fly Rancha — u blizini lokacije samog Burning Mana. Ovaj nekonvencionalni zakrivljeni oblik odlično se uklapa u dinamičan krajolik gejzira i ušao je u uži izbor za LAGI 2020 natječaj za dizajn. Za razliku od konvencionalnog solarnog parka, nadolazeća instalacija udvostručuje se kao interaktivna instalacija i društveni centar za posjetitelje festivala. Priča iza dizajna podijeljena je u tri dijela: razvijajte energiju, komunicirajte i igrajte se. Ova planina planira imati 728 sunčanih panela s dnevnom izlaznom energijom od otprilike 873 kWh, tj. godišnjom 318.645 kWh. Projekt “Solar Mountain” sada prelazi u sljedeću fazu projektiranja, a mogao bi postati umjetnička radionica za nove pristupe arhitekturi i održivom inženjeringu primjene solarne energije. Ono što je najvažnije, modularni dizajn instalacije znači da bi tehnologija razvijena u njezinoj izgradnji mogla ponuditi zajednicama diljem svijeta nove i ekološki prihvatljive alternative manje održivim oblicima energije.

Valovita površina Solar Mountaina koristi fotonaponske ploče pomiješane s recikliranim drvetom kako bi se što “prirodnije” uklopila s autohtonim životinjskim vrstama i više od 100 vrsta biljaka u tom području. Svaki sunčani panel u instalaciji dugačak je 30m, širok 5 do 10m i doseže maksimalnu visinu od 15 m. Iako promovirajući život u prirodi i sklad, festival je i ozbiljan onečišćivač. Naime, posjećuje ga 80.000 ljudi koji dolaze automobilima na fosilna goriva. Osim i otpada koji ostaje usred pustinje na kraju festivala, tu je i gigantski drveni oganj koji se pali kao vrhunac događaja. Energija iz “Sunčane planine” svakako bi mogla i trebala smanjiti ugljični otisak samog festivala.

PHOTOS BY: NUDES / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.