appolinary-kalashnikova-WYGhTLym344-unsplash

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

GREEN_300_listici_sredina

Hrvatska pri vrhu

Eurostat objavio podatke kako je udio energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji na razini EU-a u 2020. godini dosegnuo 22 posto i to je za 2 postotna boda iznad ciljeva za 2020. godinu.

Prije nekoliko dana Eurostat je objavio podatke kako je udio energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji na razini EU-a u 2020. godini dosegnuo 22 posto i to je za 2 postotna boda iznad ciljeva za 2020. godinu, kako je navedeno u Direktivi 2009/28/EZ o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. Kako tvrde u priopćenju, ovakvi podaci pokazatelj su velikog postignuća i predstavljaju važnu prekretnicu na putu prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

Direktiva također definira nacionalne ciljeve za 2020., koji su postavljeni uzimajući u obzir početnu točku i ukupni potencijal za obnovljive izvore energije u svakoj zemlji, članici Europske unije. Gledajući nacionalne ciljeve, 26 država članica ih je ispunilo ili premašilo za 2020.,a  neke su zemlje morale zaključiti statističke prijenose 2020. kako bi ispunile svoje ciljeve. Države članice koje su značajno premašile svoje ciljeve za 2020. bile su Švedska, Hrvatska obje s +11 postotni bod i Bugarska s +7 postotnim bodom. Francuska je, pak s druge strane, pala ispod svog cilja -3,9 postotni bod.

S više od polovice bruto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, Švedska (60%) imala je daleko najveći udio među državama članicama EU u 2020., ispred Finske (44%) i Latvije (42%). Na suprotnom kraju ljestvice, najniži udjeli obnovljivih izvora energije zabilježeni su na Malti (11%), a slijede Luksemburg (12%) i Belgija (13%).

PHOTOS BY: Unsplash, ec.europa.eu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.