pexels-sevenstorm-juhaszimrus-909752

Ova “anti-solarna ploča” mogla bi jednog dana proizvoditi energiju čak i noću

GREEN_300_listici_sredina

Novi izvor električne energije

Za razliku od uobičajenih solarnih ćelija, nova vrsta solarnih ćelija stvara električnu energiju tijekom noći. Ovaj novi izum mogao bi jeftino osvjetljavati gradove noću i riješiti problem skladištenja solarne energije.

Solarni paneli sastoje se od povezanih grupa solarnih ćelija koje pretvaraju sunčevu svjetlost u upotrebljivu električnu energiju. Međutim, oni su prilično korisni samo tijekom dana kad sunce sja, ali prilično beskorisni tijekom noći, u mraku. Prema članku koji je objavio Jeremy Munday, profesor na Odjelu za elektrotehniku i računalstvo na UC Davisu, novodizajnirani solarni panel radi čak i noću. Novi uređaj nazvan je “antisolarna ćelija”.


Istraživači su dizajnirali novu solarnu ćeliju koja može generirati do 50 vata energije po četvornom metru tijekom noći pod određenim uvjetima. To je otprilike četvrtina uobičajene proizvodnje solarnih panela tijekom dana. Za razliku od fotonaponske ćelije, takozvana termoradijativna ćelija.

Noću, kad nema dolazne topline sunca koju bi solarni paneli mogli zahvatiti, još uvijek postoji odlazeća toplina koja se može iskoristiti. Toplina panela tijekom noći zrači prema van kao nevidljivo infracrveno svjetlo, a novi uređaj prikuplja zračenje i pretvara ga u električnu energiju na isti način na koji konvencionalna solarna ćelija apsorbira sunčevo zračenje. To je poznato kao radijacijsko hlađenje, i ako se ta izlazna toplina može nekako iskoristiti, mogla bi jeftino osvijetliti gradove noću. Skladištenje solarne energije tijekom dana relativno je skupo, pa bi izravna proizvodnja neke noćne energije mogla pomoći u smanjenju tog opterećenja.

Što je još bolje, novi uređaj može raditi i danju ako je zaštićen od izravne sunčeve svjetlosti ili usmjeren dalje od sunca. Drugim riječima, za razliku od konvencionalnih solarnih panela, može raditi 24 sata dnevno, što bi prevladalo ozbiljno ograničenje svojstveno trenutnoj generaciji fotonaponskih ćelija.

“Budući da bi ova nova vrsta solarnih ćelija potencijalno mogla raditi 24 sata dnevno, to je intrigantna opcija za uravnoteženje električne mreže tijekom ciklusa dan-noć”, kaže Munday.

PHOTOS BY: UC Davis, Freeimages, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.