luisa-brimble-i-GPyFK_SJg-unsplash

Smočnica bez plastike: Donosimo savjete kako čuvati suhe namirnice od štetočina i osigurati im svježinu

GREEN_300_listici_sredina

Briga i odgovornost

Ako ste jedni od onih koji suhe namirnice poput prosa, graha, kave, leće, suhog voća i drugog kupujete rinfuzno, donosimo savjete kako ih dobro očuvati od malenih štetočina u smočnici.

Kada iz svoje svakodnevice izbacujemo plastiku, konzervanse ili sav nepotrebni otpad, treba znati kako i na koji način pravilno uskladištiti suhu hranu. Brašno, gris, sol, začini, tjestenina, suho voće, kava, i mnoge druge nezaobilazne namirnice u našim smočnicama pravi su mamac plijesni, moljaca i drugih štetočina ako ih pažljivo i odgovorno ne skladištimo. Ovi savjeti uvelike će vam olakšati život ako neprestano vodite bitku s nepotrebnim “gostima” u vašoj smočnici.

Kupujte hrane onoliko koliko vam je potrebno

Prvo i osnovno pravilo. Nema potrebe za gomilanjem hrane u smočnici, ako nju kupujete po principu refilla jer je izgledno da bi vam se u nju mogli uvuči moljci, već kupujte suhu hranu u količinama koje su dovoljno male da se potroši u kratkom vremenskom razdoblju (otprilike dva do četiri mjeseca).

Označavajte datume

Kako biste znali što ste kupili ranije od drugog, jednostavno zapišite datume na papiriće. Na taj vam način hrana neće stajati predugo neiskorištena pa time prije ponovno punjenja iskoristite sve zalihe.

Zamrznite žitarice, suho voće i sjemenke

Da, dobro ste pročitali. Viškove žitarica, suhog voća i sjemenki možete staviti ili u frižider ili zamrzivač te ih izvaditi svaki put kada je to potrebno.To će produžiti njihov vijek trajanja, spriječiti prodiranje štetočina iz smočnice u njih i spriječiti da u nekim slučajevima postanu pljesnivi.

Držite police čistima

Važno je da su površine gdje držite suhu hranu što čišće, odnosno da obratite pozornost da na njima nema prolivene hrane, ili pak mrvica. pritom ne zaboravljajući stražnju stranu i kutove kuhinjskih ormarića.

Dobro zatvorene posude

Nemojte dozvoliti da hranu nakon korištenja ostavite otvorenom. Vrlo je važno da je ona hermetički zatvorena i uskladištena na tamnije mjesto.

Lovor “glavu” čuva

Iako nije znanstveno dokazano, mravce, moljce i druge štetočine odvratiti ćete od vaših polica u smočnici ako nanižete listove lovora u svoju smočnicu, stavite ih u ladice i ormare u male platnene vrećice ili ih stavite u svoje staklenke suhe robe. 

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.