md-salman-tWOz2_EK5EQ-unsplash

PHILIPS DONOSI

Savjeti koji će vam pomoći da glačate poput profesionalca, uštedite vrijeme i ne spalite odjeću

Briga o odjeći kao saveznik slow fashiona

Svi imamo komade odjeće koji zahtijevaju glačanje, posebice radna odjeća. Važno je održavati odjeću koju imamo, ali nekoliko stvari može poći po zlu tijekom glačanja. Od pogrešne temperature do loše tehnike, nikad ne znate kada zapravo oštećujete svoju odjeću. Srećom, imamo nekoliko savjeta koji će vas naučiti kako pravilno glačati, uštedjeti na vremenu i struji te izbjeći nepotrebne nezgode.

Za ekološki osviještene ljubitelje mode, produljenje životnog vijeka odjeće prvi je korak do etičnog i održivog ormara. Ne samo da nam štedi vrijeme i novac, smanjuje našu potrošnju i pomaže smanjiti ugljični otisak. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bi naši omiljeni komadi izgledali svježe i novo – od pravilne njege prilikom pranja do glačanja.

Pravilno glačanje ključno je za održavanje odjeće. Osim što nam pruža odjeću bez nabora za besprijekoran izgled, pomaže da odjeća zadrži svoj prvobitni oblik. Međutim, postoji i mračna strana glačanja. Ako to ne činite pravilno, glačanjem možete zaprljati, oštetiti ili zapaliti odjeću, a samim time zauvijek se oprostiti od tih komada. To bi bila velika šteta budući da se već u svijetu godišnje baci 92 milijuna tona tekstilnog otpada.
Slow fashion pokret već je u punom mahu. Riječ je o savjesnom pokretu koji promiče svjesni konzumerizam, etičku praksu i klimatsku pravdu u modnoj industriji bez da se sudionici pokreta odriču vlastitog stila i ljubavi prema modi. Ljudi postaju svjesniji štete koju modna industrija nanosi na planet, ali i znaju da svojim sudjelovanjem u prekomjernim konzumerističkim navikama samo pridonose problemu. Počeli su kupovati od održivih brendova, smanjili su količinu odjeće koju kupuju, uložili u kvalitetnije komade koji će trajati, kupuju u second hand dućanima i slično. Međutim, da biste uistinu bili dio slow fashion pokreta, bitno je njegovati ono što već imate u ormaru kako bi vam što dulje trajalo.

Donosimo vam savjete koji će vam olakšati iduće glačanje i pomoću kojih će vaša najdraža odjeća ostati besprijekorna.

Pametno birajte gdje glačate

Jeste li znali da možete uštedjeti puno vremena samo odabirom pravog mjesta za glačanje? Ako to radite u prostoriji u kojoj držite odjeću, nećete morati gubiti vrijeme noseći svu odjeću od mjesta gdje ste je glačali do mjesta gdje je trebate odložiti. Osim toga, moći ćete odmah objesiti na vješalicu ono što ste ispeglali što će pomoći da odjeća zadrži svoj oblik i izbjegne nabore.

Organizirajte svoje odjevne predmete

Za različite vrste tkanina morate koristiti različite postavke temperature što znači da gubite puno vremena mijenjajući postavke i čekajući da vam se glačalo zagrije ili ohladi. Umjesto toga, prije početka glačanja organizirajte odjeću prema vrsti tkanine, a zatim počnite s onom koja zahtijeva najnižu temperaturu. Glačalo će se zagrijavati dok ga koristite, pripremajući ga za odjeću kojoj je potrebna viša postavka temperature. Osim toga, sortirajte odjeću prema vrsti tkanine, jer hlače, suknje, košulje i druge vrste odjeće zahtijevaju različite tehnike glačanja.

Navlažite odjeću prije glačanja

Voda i toplina dobri su saveznici u borbi protiv zgužvane odjeće. Vlažnu odjeću je lakše glačati, a time ćete uštedjeti puno vremena. Upotrijebite bočicu s raspršivačem da malo navlažite odjeću prije nego što počnete glačati ili jednostavno upotrijebite paru ili prskanje iz glačala. Ovo je posebno dobar savjet za peglanje košulja, jer dodatna vlaga pomaže u izglađivanju.

Nemojte glačati kružnim pokretima

Zašto? Zato što kružni potezi stvaraju ogrebotine, rastežu vlakna tkanine i kvare oblik odjevnog predmeta. Da biste to izbjegli, glačajte po dužini odjeće i uvijek pazite da glačate samo u jednom smjeru. Ako vam je odjeća jako zgužvana, pri tom potezu koristite paru.

Glačajte veće količine odjeće

Iako se svi obeshrabrimo kada vidimo količinu odjeće koju moramo ispeglati, dugoročno nam peglanje većih količina odjeće štedi vrijeme. Osim toga, štedi i energiju. Postoje dvije metode za smanjenje potrošnje energije. Prva je peglanje veće količine odjeće odjednom. Umjesto uključivanja glačala kada nam je potrebna određena haljina, poželjno je glačati nekoliko predmeta. Druga metoda je odabir glačala s parnom postajom koja troši puno manje struje od tradicionalnih glačala.

Očistite glačalo

Zaista bi bila šteta da tek opranu odjeću isprljate prilikom glačanja. Prljava željezna ploča glačala može promijeniti boju vaše odjeće, začepiti tkanine ili čak spaliti odjeću. Također sprječava klizanje glačala jer stvara veći otpor, a i zbog prljavštine neravnomjerno raspoređuje toplinu. Kako bi zaštitili odjeću i olakšali glačanje, birajte glačala i koja imaju slojeve zaštitne premaze na stopalu, što pospješava klizanje i onemogućava oštećenje tkanine. Ne samo da će održavanje glačala čistim i u dobrom stanju osigurati da vam odjeća dulje traje, već pomaže u zaštiti od oštećenja vaših omiljenih odjevnih predmeta.

Prepustite glačanje AI tehnologiji

Da biste bili potpuno sigurni da glačate pravilno bez oštećivanja odjeće, posao prepustite pametnom glačalu. Kao prvo glačalo na svijetu s umjetnom inteligencijom, Philips PerfectCare 9000 Series parna postaja prepoznaje svaku tkanine u stvarnom vremenu. To znači da ne morate trošiti vrijeme pokušavajući podesiti postavke prilikom glačanja različitih vrsta odjeće, jer možete biti sigurni da će vaše glačalo to učiniti umjesto vas. S ActiveSense tehnologijom, ova napredna i inteligentna parna postaja prepoznaje različite tkanine putem ugrađene kamere i umjetne inteligencije. Tako automatski prilagođava temperaturu i otpuštanje pare za svaku vrstu tkanine. Osim toga, ovo glačalo štedi energiju stvaranjem snažne pare samo kada vam ona zaista treba. Kada se glačalo pomiče, para se automatski oslobađa. Kad se glačalo zaustavi, prestaje i ispuštanje pare.

Uživajte u učinkovitom i jednostavnom glačanju bez stresa i tvrdokornih nabora. Zahvaljujući brzom hlađenju, možete biti sigurni da neće slučajno spaliti odjeću. Glačalo će uvijek odabrati najsigurnije postavke za vaš odjevni predmet, s lakoćom prelazeći s jedne tkanine na drugu, čak i ako prelazite od glačanja traperica do nježnog svilenog topa. Samo glačalo teži manje od kilograma stoga je idealno za okomito glačanje. Lako uklonite nabore na zavjesama, svilenim bluzama, sakoima ili plisiranim suknjama.

PHOTOS BY: Philips, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.