remi-godet-yy3mmDQaUDU-unsplash

Jednostavni savjeti za smanjenje električne potrošnje koje možete svakodnevno provoditi

GREEN_300_listici_sredina

Okoliš i mjesečne režije bit će vam zahvalne

Da u ovom trenutku prebrojite sve uređaje u vašem domu koji su uključeni u struju, a da se ne koriste koliko biste ih nabrojali? Smanjite tihu potrošnju električne energije ovim jednostavnim "trikovima".

Jeste li čuli za sporo trošenje električne energije iz uređaja? U svijetu poznato i kao “vampirsko opterećenje” ili energija koju naši elektronički uređaji  isisavaju iz utičnica čak i ako ih nemamo uključene. Prema nekim istraživanjima čak 10 posto naše potrošnje električne energije posljedica je elektronike koja troši energiju čak i kad ih ne koristimo. Ovo su neki od jednostavnih savjeta koje možemo svakodnevno upotrijebiti kako bismo smanjili električnu potrošnju i time učinili nešto dobro za planet, ali i za svoje mjesečne režije.

Provjerite svaku utičnicu u svom domu

Jer ćete sigurno pronaći neke električne aparate koji nužno ne trebaju biti uključeni u struju cijelo vrijeme. Uključite ih samo kada je to nužno potrebno, odnosno kad ih koristite. Među njima su svakako i aparati za kavu, igraće konzole, tosteri, printeri, sušila za kosu i mnogi drugi. 

Koristite produžne kablove s prekidačem

Produžni kablovi s prekidačem ili bilo kakva utičnica koja ima prekidač, odlično je rješenje za one koji nemaju naviku izvaditi uređaj iz struje. S prekidačem nakon korištenja vrlo je lako samo stisnuti nulu prilikom čega će svi vaši elektronski uređaji biti u mirovanju. 

Izbjegavajte nepotrebno punjenje baterija

Mnogi od nas imaju uređaje i alate koji se napajaju iz baterija i koje ostavljamo nepotrebno na punjaču uključenom u struju. No, treba li se vaša električna četkica za zube stalno puniti? Većina može trajati tjednima bez punjenja, pa je odgovor vjerojatno veliko ne. Isto vrijedi i za električne alate, tablete, automobile na daljinsko upravljanje, usisavače na punjenje, kao i mobilne uređaje. Punite samo kada je to nužno potrebno. Većina elektronskih uređaja ne mora imati stalno stopostotni kapacitet.

Istražite prije kupnje

Kada kupujete nove uređaje, elektroniku ili bilo što što se uključuje u utičnicu, prvo razmislite o energetskoj učinkovitosti uređaja. Svaka informacija je hvalevrijedna, a to ćete najbolje osjetiti kad uređaj u konačnici i instalirate u vaš dom.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.