pexels-ketut-subiyanto-4474062

Savjeti kako uštedjeti vodu i popraviti kućni budžet

GREEN_300_listici_sredina

Čuvajmo dragocjeni resurs

Iako je voda obnovljiv resurs, samo ograničena količina vode može biti iskorištena u određenom vremenskom razdoblju. Upravo zato ju je važno održivo trošiti. Saznajte kako...

Hrvatska je zemlja koja “leži” na najdragocjenijem prirodnom resursu, pitkoj vodi. Međutim, u svijetu raste potreba za vodom i raspoložive količine pitke vode na Zemlji se smanjuju što predstavlja ozbiljnu opasnost ljudskoj populaciji. Od ukupne količine vode na Zemlji 97,5% je slana voda, a samo 2,5% je slatka voda od čega je većinski dio zamrznut na polovima. Održivo korištenje voda od ključnog je značaja zbog ograničenosti ovog resursa.

Prosječna dnevna potrošnja vode po stanovniku Hrvatskoj iznosi 150 litara. Iako je naizgled ima dovoljno, vodu treba čuvati. Svjesnim i štedljivim korištenjem ovog resursa također pridonosimo smanjenju količine energije koja je potrebna za njezino tretiranje. U nastavku vam donosimo 10 najboljih načina na koje možete pomoći u očuvanju vode kod kuće:

Za vrijeme četkanja i brijanja zatvorite slavinu

Ovo je samo jedna navika koju možemo promijeniti. Možete započeti tako da napunite čašu vodom i umočite u nju četkicu prije pranja zuba. Nakon što završite, isperite usta vodom i očistite četkicu ispod slavine. Ako se brijete, možete napuniti čašu toplom vodom i namočiti britvicu u nju. Pomislite samo na količinu vode koju možete uštedjeti ako svakodnevno koristite vodu na ovaj način.

Odlučite se za uređaje koji imaju Energy Star certifikat

Stariji bojleri, perilice rublja i perilice posuđa troše više vode. Investiranjem u novi uređaj koji štedi upotrebu resursa, dugoročno je isplativije i za vaš novčanik. Potražite uređaje koji imaju Energy Star certifikat. Prilikom odabira perilica rublja i posuđa, odlučite se za modele s niskim udjelom potrošnje vode.

Koristite perilicu posuđa tek kad je posve puna

Korištenje perilice posuđa pokazalo se ekonomičnijim i štedljivijim od ručnog pranja. Ipak, vodite računa o količini posuđa koje ćete oprati. U prosjeku, vaša perilica posuđa troši najmanje 23 litre vode za samo jedno pranje. Kako biste izbjegli korištenje tolike količine vode za samo nekoliko tanjura. maksimalno iskoristili svaki ciklus i upotrijebljenu vodu, provjerite je li perilica puna kada je pokrenete. Učinite isto i kada perete odjeću.

Maksimizirajte svoj sustav prskalica

Zalijevajte vrt ili travnjak malom količinom vode tijekom ljetnih mjeseci rano ujutro ili kasno navečer. Tako ćete izbjeći isparavanje vode, ali će i vaše biljke biti zahvalnije na tome. Naime, hladna voda i visoka temperature zraka stvaraju nepovoljne uvjete za rast biljaka pa je to još jedan razlog zašto prakticirati ovakav način zalijevanja.

Pratite svoj račun za vodu

Najbolji način da saznate trošite li previše vode je da provjerite svoj mjesečni račun. Ako primijetite da vaš račun za vodu raste, razmislite o prilagodbi svojih navika i usvojite nove navike kojima ćete uštedjeti vodu, a koje smo ovdje naveli.

Tuš koji štedi vodi

Tuširanje je treći najveći potrošač vode kod kuće. Najviše biste mogli potrošiti sedam i pol litara svake minute. Kako biste smanjili količinu vode koja teče kroz tuš, odlučite se za glavu tuša s malim protokom. Na tržištu danas postoje brojne opcije tuševa koji uz isti napon vode, smanjuju njezinu upotrebu. Uz ove eko tuševe, prakticirajte gašenje vode za vrijeme tuširanja. Kupaonica je ionako već dovoljno zagrijana, pa se između šamponiranja kose i njezinog ispiranja zasigurno nećete smrznuti, a uštedjet ćete značaje količine vode.

Reciklirajte vodu za biljke

Vodu možete skupljati i ponovno upotrijebiti. Primjerice, kad perete voće i druge prehrambene artikle, vodu koju ste koristili možete skupiti u lavor i koristiti je prilikom zalijevanja svojih biljaka.

Naučite svoje ukućane o važnosti očuvanja vode

Štednja vode kod kuće nije odgovornost jedne osobe. Uključite sve ukućane kako bi napravili pozitivne promjene u načinu na koji trošite vodu u svom domu. Započnite postavljanjem osnovnih pravila i podučavanjem djece kako da budu svjesni količine vode koju konzumiraju.

Mnogo toga možete učiniti da uštedite vodu, a sve počinje kod kuće. Učinite svoj dio u očuvanju ovog dragocjenog resursa i pomozite stvaranju svijeta u kojem ima dovoljno svježe i pitke vode za sve.

PHOTOS BY: Unplash; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.