Smanjiti otpad od hrane glavna je misija koju bismo svi trebali početi slijediti, s obzirom na to da se godišnje u Hrvatskoj baci više od 80 tona ostataka od hrane. Iskoristiti, prenamijeniti i ponovno upotrijebiti glavna misao vodilja trebala bi nam biti i kad je u pitanju hrana.
Stoga su učenici Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje i Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb, sudjelovali, u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta Zero Waste Catering Lab, na radionici gdje su učili pripremati hranu prema zero-waste principima.
Sjajne kulinarske kreacije nastajale su suradnji sa školskim mentorima i kuharima iz restorana OAZA Joyful Kitchen. Neki od ciljeva radionice bili su poticanje suradnje s lokalnim proizvođačima, izbjegavanje plastične ambalaže te osvješćivanje ugostitelja prema stvaranju manje otpada uz iskorištavanje preostalih ostataka hrane i za neko drugo jelo.
Vođenje takvim principima, moguće je pripremiti ručak bez ili s minimalnim otpadom. Učenici su pokazali svoje umijeće kuhanja na zero waste način te odvažnost i ljubav prema poslu za koji se školuju. Spremanje svih zero waste recepata se snimalo, a svi video recepti bit će objavljeni na mrežnoj stranici projekta koju možete posjetiti ovdje.