Zero-Waste-Lab-radionica-2

Slovenski i hrvatski učenici udružili snage i pripremali zero waste obroke: Svi recepti dostupni online

GREEN_300_listici_sredina

Malim koracima naprijed prema održivom ugostiteljstvu

Mladi budući kuhari i slastičari uključeni u Erasmus+ Zero Waste Catering Lab projekt, susreli su se s izazovima kreiranja i snimanja video recepata uz maksimalnu iskoristivost namirnica te pripremu ručka dvanaest različitih jela, a sve s ciljem stvaranja ekološki održivijeg ugostiteljstva.

Smanjiti otpad od hrane glavna je misija koju bismo svi trebali početi slijediti, s obzirom na to da se godišnje u Hrvatskoj baci više od 80 tona ostataka od hrane. Iskoristiti, prenamijeniti i ponovno upotrijebiti glavna misao vodilja trebala bi nam biti i kad je u pitanju hrana.

Stoga su učenici Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje i Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb, sudjelovali, u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta Zero Waste Catering Lab, na radionici gdje su učili pripremati hranu prema zero-waste principima.

Sjajne kulinarske kreacije nastajale su suradnji sa školskim mentorima i kuharima iz restorana OAZA Joyful Kitchen. Neki od ciljeva radionice bili su poticanje suradnje s lokalnim proizvođačima, izbjegavanje plastične ambalaže te osvješćivanje ugostitelja prema stvaranju manje otpada uz iskorištavanje preostalih ostataka hrane i za neko drugo jelo.

Vođenje takvim principima, moguće je pripremiti ručak bez ili s minimalnim otpadom. Učenici su pokazali svoje umijeće kuhanja na zero waste način te odvažnost i ljubav prema poslu za koji se školuju. Spremanje svih zero waste recepata se snimalo, a svi video recepti bit će objavljeni na mrežnoj stranici projekta koju možete posjetiti ovdje.

PHOTOS BY: ampeu.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.