kristaps-ungurs-JGw5EEqjeNE-unsplash

Skoknite na kupanje… u najljepšim rijekama!

GREEN_300_listici_sredina

Osvježavajući "buć" nije tako daleko

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rijetko koji grad može se pohvaliti da ima kupalište na rijeci u samom svom centru, a baš niti jedan grad ne može reći da ima službeno riječno kupalište registrirano pri Lučkoj kapetaniji, osim Karlovca. No nemojte zaboraviti i cijelu okolicu ovog grada i činjenicu da ponosno stoji na čak 4 rijeke.

Vikendi često prebrzo prođu.

Planiranje odlaska na more nekad se nepotrebno zakomplicira.

U Zagrebu (i kontinentalnoj Hrvatskoj općenito) postalo je prevruće.

Sve vas ovo vodi na samo jedno mjesto, pardon na 4 mjesta – Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu odnosno na najbolja kupališta u Karlovcu i okolici!

Nepravedno zanemarene i pomalo zaboravljene, karlovačle rijeke opcija su koju treba češće razmotriti, pogotovo ako ste udaljeni tek sat vremena vožnje.

Kupalište na rijeci Mrežnici u Brigu odavno je zaslužilo status najpopularnijeg kupališta u Karlovačkoj županiji. Odlična lokacija, prirodne ljepote, kao i stari drveni most i izvrsna ugostiteljska ponuda dobitna su kombinacija koja već godinama oduševljava kontinentalce željne osvježenja. Lijepa, svježa i zelena, Mrežnica na svom putu dugom 64 kilometra skriva mnoge tajne, a bogata je slapovima i kaskadama na kojima se možete osvježiti za vrućih ljetnih mjeseci.

Uz kupanje, Mrežnica je pogodna i za veslanje u kanuima i kajacima, a u jesensko i proljetno vrijeme viših vodostaja, idealna je i za rafting. Ako ste više za takav tip avanturističkog odmora, onda su skrivena kupališta Donjeg i Gornjeg Zvečaja vaše “the lokacije”. Prateći putokaz koji vodi za restoran Zeleni kut, doći ćete do plažice na kojoj se nalazi igralište za djecu, teren za odbojku na pijesku ili badminton, a skokom u Mrežnicu i plivajući njome, shvatit ćete zašto ste došli i zašto ćete idući vikend opet ponoviti isti izlet. Na Mrežnici još nikako ne propustite Otok ljubavi i malo kupalište na Maloj Švarči, lokalcima poznato pod nazivom Kamp.

Dobra slovi kao najhladnija rijeka Karlovačke županije. Iako možda nema reputaciju rijeke u kojoj se ugodno bućka, ovježenje na njoj ne bi ste trebali preskočiti. Prvenstveno, jer je predivna. Jedno od najpoznatijih kupališta na rijeci Dobri jest Kupalište Grdun. Lijepo uređeno kupalište s popratnim sadržajima poput igrališta za odbojku i nogomet posebnim čini i Instagramični drveni most, stari mlin i veliki slap. Odličan je prijedlog i kupalište u Jarčem Polju kod Motela Dobra, a ako ste pravi gurman, tamo će vas ipak više oduševiti restoran s pogledom na rijeku.

Kupalište u središtu grada Karlovca. Foginovo ne želite propustiti! Službeno riječno gradsko kupalište smjestilo se na rijeci Korani, a osim kupanja nudi boćalište, skakaonicu, odbojku na pijesku, viseću kuglanu, sprave za vježbanje i vaterpolo igralište, a prilagođeno je i osobama s invaliditetom. Ako tražite ugođaj jadranske plaže, ovo je možda najbliže tom iskustvu. Foginovo je uglavnom puno ljudi, a i kafića i restorana. Uz sve to, preko puta kupališta nalazi se Aquatika, slatkovodni akvarij koji će oduševiti djecu. Čista Korana uvijek je sjajno osjveženje i u Bariloviću, a ako vam se bježi još malo dalje, Rastoke su idila za sva čula.

Na rijeci Kupi moguće je uživati na uređenom gradskom kupalištu Ozalj, odmah kod HE Munjare. Projekt Dnevni boravak koji traje do kraja ljeta nudi ugodnu atmosferu, klopu, radionice za djecu, večeri uz gitaru, filmove i razne druge aktivnosti pa kupalište Slava Raškaj sigurno ne želite preskočiti.

 

Ako, pak, želite upoznati pravo lice divne Kupe, skoknite do skrivenih kupališta u Severinu na Kupi te u Prilišću i Bubnjarcima. Kupa je da se u njoj – kupa. Ljeti ugodno svježa, s brojnim brzacima i krajolikom koji oduzima dah, ova je rijeka napisana na samom kraju teksta samo zato što šećer dolazi na kraju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kuća Jakovci (@kuca.jakovci)

Do nekih od ovih navedenih kupališta možete i javnim prijevozom, a do baš svih vlastitim automobilom ili, još zelenije, biciklom. Da biste došli do njih nećete potrošiti više od 100 kuna, nećete gubiti vrijeme u neprekidnim kolonama na autocestama, a sigurno ćete pronaći barem jedno mjesto na koje ćete se rado vraćati.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Facebook Page Foginovo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.