Ljetujete u blizini Zadra? Jedan dan posjetite predivnu rijeku Krupu

GREEN_300_listici_sredina

Rijeka s najljepšom ljubavnom pričom

Kada pomislimo na ljetovanje, odmah zamišljamo more i kupanje. No, ako ste se zasitili lješkarenja na plaži ili ste u potrazi za lijepim izletom u prirodu nešto dalje od same obale, imamo odličan prijedlog za vas.

Ako vas ovo ljeto odvede u Zadar ili njegovu okolicu, jedan dan odvojite za fantastičan izlet do rijeke Krupe koja skriva puno nezaboravnih lokacijama te priča bogatu povijest tog kraja. Na oko sat vremena vožnje od Zadra u samoj blizini Obrovca nalazi se oaza koja ljeti pruža osvježenje, a priroda je toliko nestvarno lijepa da nećete prestati fotografirati. 

Rijeka Krupa još uvijek predstavlja mali raj, daleko od vreve masovnog turizma. Izvire podno južnih obronaka Velebita, a mnogi smatraju kako je kanjon rijeke Krupe jedan od najljepših u Hrvatskoj. Krupa ima čak 19 slapova, a najpoznatiji je Deveterac koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara. Ono što posebno ostavlja bez daha je sama boja Krupe – mješavina tirkiznih, plavih i zelenih nijansi stvorila je tako specifičnu boju da vam se čini kao da rijeku promatrate kroz neki filter. No, nema ljepšeg filtera od onog prirodnog. 

Rijeka Krupa ne privlači posjetitelje samo zbog svoje prirodne ljepote nego i bogate povijesti. Upravo jedna od najljepših ljubavnih priča dogodila se na obali ove rijeke. Glavna atrakcija rijeke Krupe jest Kudin most koji je sagrađen u tehnici suhozida, a sastoji se od 12 lukova, odnosno sedrenih blokova koji su dan danas sačuvani. Most je izgrađen krajem 18. i početkom 19. stoljeća, a danas je zaštićeni spomenik kulturePriča iza Kudinog mosta ubraja se među ljepše hrvatske ljubavne priče. Naime, mladić po imenu Kuda sagradio je upravo taj most kako bi mogao prijeći na drugu strane rijeke gdje se nalazila djevojka koju je volio. Most je gradio dva mjeseca da bi na koncu prešao na drugu stranu, prenio svoju voljenu, a par se na koncu vjenčao. Most dužine 109 metara ime je dobio u čast zaljubljenom mladiću kojem ni rijeka nije bila prepreka da dođe do ljubavi svog života. 

Kako je Kudin most zaštićeni spomenik kulture na njemu je zabranjeno trčanje, a bilo koje veće skupine ga trebaju prijeći u što manjem broju. U blizini Kudinog mosta nalazi se još jedno mjesto vrijedno posjete. U pitanju je manastir na rijeci Krupi koji potječe iz 14. stoljeća. Tijekom svoje burne povijesti je u više navrata uništen te obnavljan, a danas se ubraja u popularno izletište koje često posjećuju obitelji s djecom. Samo izletište nalazi se podno manastira na prostranoj livadi gdje su postavljeni drveni stolovi. O izletištu se brinu monasi koji su ujedno izgradili i kamin koji posjetiteljima posve besplatno stoji na raspolaganju.

Kako organizirati aktivni izlet na rijeci Krupi?

Kako biste u isto vrijeme imali aktivan izlet, ali i vrijeme da se odmorite u hladovini uz zvukove rijeke Krupe, predlažem da ujutro planinarskom stazom istražite Kudin most. Automobilom je potrebno doći do malog mjesta Golubić u kojem ćete uočiti znak za cesticu koja vodi do Kudinog mosta. Na prvoj ledini desno možete parkirati automobil te se uputiti do vidikovca koji je udaljen oko 10-ak minuta. Do samog mosta, koji se ujedno ubraja u najstariji očuvani prijelaz preko Krupe, potrebno je oko sat vremena, a cijeli izlet traje oko dva do tri sata (ovisno koliko ćete uživati uz Krupu). Oni koji su željni dodatne akcije mogu čak nastaviti planinarskom stazom sve do manastira (staza se penje kod kuće pored vidikovca). U protivnom se vraćamo do automobila te se vozimo do sljedeće lokacije, a to je manastir na Krupi gdje možete uživati u zasluženoj pauzi. 

Idealno vrijeme za obilazak Kudinog mosta je od travnja pa do okvirno studenog. Uvijek provjerite vremensku prognozu jer prijelaz preko mosta ovisi o vodostaju rijeke. Pogled na kanjon rijeke Krupe definitivno je jedan od najljepših prizora u kojem sam uživala zadnjih godina. Tirkizno-plava boja rijeke koja je u kontrastu s ostatkom prirode nešto je što se tako lako ne zaboravlja. 

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.