cop28 naslovna

Šesti dan Summita COP28 u Dubaiju: Prosvjednici zahtijevali ‘klimatsku pravdu’

GREEN_300_listici_sredina

Protiv fosilnih goriva

UN-ov Summit COP28 počeo je u Dubaiju 30. studenoga, a prosvjednici su danas, 6. dan konferencije, žestoko govorili za trenutno ukidanje fosilnih goriva, zahtijevajući klimatsku pravdu.

U utorak, 5. prosinca, šesti dan od početka Summita COP28 u Dubaiju, aktivisti su prosvjedovali zbog prisutnosti predstavnika naftne i plinske industrije, istodobno zahtijevajući ukidanje upotrebe fosilnih goriva. Nekoliko se desetaka aktivista pozivalo je na “klimatsku pravdu”, no više je bilo promatrača prosvjeda nego sudionika.

Iako su prosvjednici na prošlim UN-ovim klimatskim konferencijama bili prilično brojni, ove godine to nije slučaj jer je u Ujedinjenim Emiratima ograničena sloboda izražavanja. UN i Ujedinjeni Arapski Emirati dopuštaju održavanje samo onih prosvjeda koji su unaprijed odobreni na lokaciji održavanja Summita COP28. Prosvjednici u Dubaiju, koji su uglavnom došli iz drugih zemalja, žalili su se kako je u Dubaiju veliki nedostatak eko aktivista.

cop28

“Zahtijevamo ukidanje svih fosilnih goriva”, rekla je zimbabveanska aktivistica Lorraine Chiponda, 37 godina u svome govoru, te je naglasila da postupno ukidanje zapravo samo otvara sivu zonu za njihovo daljnje korištenje.

Aktivisti su bili nezadovoljni izborom zemlje domaćina Summita, ali i izborom Sultana Al Jabera, izvršnog direktora državne naftne tvrtke ADNOC, za predsjednika COP28.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.