Krumpir

Sedam najpoznatijih vrsta krumpira: Evo koja vrsta je najbolja za pripremu određenog jela

GREEN_300_listici_sredina

Omiljena namirnica

Postoji više od 5000 sorti krumpira od kojih je više od 150 poznato i kod nas. Među dvadesetak sorti koje se najčešće uzgajaju u našem podneblju su Adora, Bintje, Desiree, Cleopatra, Jaerla i naravno Lički krumpir.

Iako nam je ponekad čini da je krumpir samo krumpir i da nam je svejedno koji ćemo pripremiti kao pire, a koji ispeći u rolu – postoji velika razlika među sortama. Postoji čak oko 5000 različitih vrsta krumpira, a u našem se podneblju uglavnom sadi dvadesetak najzastupljenijih sorti: Adora, Bintje, Cleopatra, Courage, Desiree, Jaerla, Liseta, Monalisa i Red Scarlet.

Iako postoje različiti kriteriji kako se krumpiri dijele, ovo su neke od najčešćih kategorija: vrlo rane i rane sorte, srednje rane i srednje kasne sorte, te kasne sorte, a po boji pokožice crvene, bijele i smeđe. U praksi trvđe sorte krumpira idealne su za salate i priloge, srednje čvrste za pire i pomfrit, a meke za krokete, njoke, popečke te krumpirova tijesta.

Među najpoznatije sorte našeg područja ubrajaju se sljedeće:

Adora. Ima krupne, ovalne gomolje, bijelu pokožicu i svjetložuto meso. Ne raskuhava se i primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a osobito se preporučuje za pripremu salata.

Bintje je vrlo popularna sorta krumpira izduženih gomolja i svjetložutog mesa. Ova sorta primjerena je za kuhanje, za krumpir na lešo, pire, ali i za pomfrit i čips.

Sorta Desiree, prepoznatljiva po svojoj crvenoj pokožici i svjetložutom mesu, ne raskuhava se u potpunosti. Najviše se koristi za njoke, krokete, tijesta i popečke.

Sorta Jaerla prepoznaje se po okruglim gomoljima i žutoj pokožici. Ne raskuhava se i može se rezati pa je prikladna za salate, kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a najbolje ga je iskoristiti za pripremu složenaca i krumpir salate.

Monalisa je srednje rana sorta krumpira bijele pokožice i svjetložutog mesa. Dobro podnosi kuhanje zadržavajući svoju aromu, a može se i peći i pirjati. Idealna sorta za pripremu na lešo ili za salate.

Cleopatra ima krupne, glatke i ovalne gomolje, crvenu pokožicu i relativno je tvrda sorta. Ljubitelji pomfrita bit će najveći ljubitelji ove sorte jer je stvorena za prženje.

Lički krumpir nikako ne smijemo zaboraviti, a za njegovu se proizvodnju koristi sjeme udomaćenih sorti Desire, Bintje ili sorata sličnih karakteristika s visokim udjelom škroba. Ima potkožicu žute do smeđe ili crvenkaste boje te svijetlo bijela do žuta boja mesa. Prepoznatljiv po punom i bogatom okusu koji duguje specifičnom tlu i klimi Like. Idealan je za pripremu pola od krumpira ili se pak preporučuje pripremiti ga kuhanog s ljuskom.

Ne zaboravite da je pravilno skladištenje krumpira ključno za očuvanje njihove svježine i kvalitete. Čuvajte ih na suhom, tamnom mjestu kako biste spriječili klijanje i trulež. Ukratko, pravilno odabrani krumpir može transformirati vaše jelo. Različite vrste krumpira nude različite teksture, okuse i mogućnosti pripreme. Pažljivo razmislite o vrsti krumpira koju koristite kako biste postigli najbolje rezultate u vašim omiljenim jelima s krumpirom.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.