oceani naslovna

Satelitske snimke pokazale da oceani mijenjaju boju: Čak 56 posto svjetskih mora je pozelenilo

GREEN_300_listici_sredina

Nova saznanja

NASA-ini sateliti pokazuju da je više od polovice Zemljinih oceana zeleno zbog klimatskih promjena koje remete morske ekosustave. Ove čudne promjene boje oceana potaknule su istraživanja znanstvenika.

Satelitski podaci pokazuju da se tijekom posljednjih 20 godina promijenila boja oceana iz plave u zelenu u 56 posto svjetskih oceana. Promjene su osobito vidljive u tropskim područjima, blizu ekvatora. Znanstvenici kažu da ovo suptilno ozelenjavanje naših oceana ukazuje na učinak klimatskih promjena na život pod vodom.

Zašto ocean postaje zelen?

NASA-in satelit Modis-Aqua uhvatio je postupnu promjenu s plavih na pretežno zelene nijanse u više od polovice svjetskih oceana, a područje koje je promijenilo boju veće je od cjelokupnog kopna na Zemlji.

Znanstevnici iz Nacionalnog oceanografskog centra u Southamptonu u Velikoj Britaniji analizirali su podatke NASA-e i vjeruju da je zelena boja znak promjene ekosustava zbog klimatskih promjena.

ocean

Oceani koji mijenjaju boju mogli bi ukazivati ​​na veći problem

Promjena boje oceana mogla bi odražavati promjenu u stanju ekosustava, kako smatraju autori studije. Tamnoplava označava manje života, dok zelene nijanse ukazuju na više aktivnosti fitoplanktona.

No boja oceana može se mijenjati iz godine u godinu, a razine klorofila na površini jako variraju. Zbog toga je teško zaključiti utječe li klimatska promjena na promjenu boje.

Znanstvenici smatraju da bi se trebalo promatrati oceane i do 40 godina prije nego što uoče bilo kakve patologije zbog klimatskih promjena. Također, različiti sateliti  mjere promjene boje na različite načine, što znači da bi se dobiveni podaci trebali kombinirati.

Kako bi se dublje istražilo mijenjanje boje oceana, NASA-ina misija pod nazivom “Pace” trebala bi biti lansirana u siječnju 2024. Pratit će plankton, aerosol, oblake i oceanski ekosustav. 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.