margaret-jaszowska-kR_rjgmItQk-unsplash

Sastavni je dio svake juhe, a sad je proglašen najotrovnijom biljkom godine. Evo i zašto!

GREEN_300_listici_sredina

Tamna strana biljke pogodne za zdravlje

Nakon krumpira prema novim podatcima Botaničkog vrta "Wandsbek" u Njemačkoj najotrovnija biljka ove godine je peršin. Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja upravo u svojoj drugoj godini proizvodi otrovne tvari opasne za život, a upravo su se one u prošlosti koristile za izazivanje abortusa. Stoga, oprezno s peršinom, ali tek u drugom cvatu.

Kada biste naveli koja je prema vama najotrovnija biljka, sigurno se na popisu ne bi našao peršin, no upravo je on ovih dana proglašen najotrovnijom biljkom godine. I sad se sigurno pitate jeste li sve ove godine živjeli u zabludi misleć kako je ova biljka esencija zdravlja, da svi oni recepti poput čaja od peršina koji navodno riješavaju toksine u tijelu su teška prevara, međutim nije sve tako crno kako se čini.

Ima li razloga za strah?

Naime, peršin je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki, a njezina se tamna strana očitava upravo u toj drugoj godini razvijaju se  do 70 cm visoke cvjetne stapke, s neuglednim žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke koje baš poput cvjetova nisu za konzumaciju jer one sadrže peršinovo ulje.

U peršinovom ulju se nalazi apiol tvar, koja djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. U prošlosti se peršinovo ulje, zbog toga, koristilo za izazivanje abortusa. Uz apiol, peršinovo ulje sadrži i miristicin, još jedan toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati neke vrste napada, a tu su i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo i mogu izazvati lezije na koži.

Razloga za paniku nema ako peršin koristite u njegovoj prvoj godini. Tada iz njega možete izvući sve one vrijedne blagodati za organizam i zdravlje, no kada znate da je prešao u svoju drugu godinu nemojte ga nipošto konzumirati.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.