Kada biste naveli koja je prema vama najotrovnija biljka, sigurno se na popisu ne bi našao peršin, no upravo je on ovih dana proglašen najotrovnijom biljkom godine. I sad se sigurno pitate jeste li sve ove godine živjeli u zabludi misleć kako je ova biljka esencija zdravlja, da svi oni recepti poput čaja od peršina koji navodno riješavaju toksine u tijelu su teška prevara, međutim nije sve tako crno kako se čini.
Ima li razloga za strah?
Naime, peršin je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki, a njezina se tamna strana očitava upravo u toj drugoj godini razvijaju se do 70 cm visoke cvjetne stapke, s neuglednim žuto-zelenim cvjetovima. Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke koje baš poput cvjetova nisu za konzumaciju jer one sadrže peršinovo ulje.
U peršinovom ulju se nalazi apiol tvar, koja djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. U prošlosti se peršinovo ulje, zbog toga, koristilo za izazivanje abortusa. Uz apiol, peršinovo ulje sadrži i miristicin, još jedan toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati neke vrste napada, a tu su i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo i mogu izazvati lezije na koži.
Razloga za paniku nema ako peršin koristite u njegovoj prvoj godini. Tada iz njega možete izvući sve one vrijedne blagodati za organizam i zdravlje, no kada znate da je prešao u svoju drugu godinu nemojte ga nipošto konzumirati.