jonathan-kemper-4z3lnwEvZQw-unsplash

Samobor svojim građanima dijeli besplatne parcele za sadnju, a na korištenje dobivaju i opremu

GREEN_300_listici_sredina

Organski uzgoj u centru grada

Samoborci su i ove godine dobili pravo na besplatne parcele na kojima mogu saditi povrće, bobičasto voće, začinsko bilje i cvijeće. Parcele za sadnju se prostiru na 50 kvadratnih metara, a samoborski gradski vrtovi osigurali su korisnicima i opremu, kompostere, kao i mjesto za druženje.

Ako ste iz Samobora i k tome imate želju zasaditi svoje povrće u vrtu, a pritom u svom domu nemate tu mogućnost, gradske vlasti pobrinule su se da i ove godine besplatno uruče vrtna zemljišta za sve zainteresirane.

Ako netko odustane, vrt se ustupa drugom korisniku

Naime, građanima koji su iskazali interes za korištenje Gradskih vrtova, na zemljištu kod nekadašnje vojarne, uručeni su ugovori o besplatnom korištenju. Ugovore je potpisalo 69 dosadašnjih korisnika i sedam novih pa će vrtne parcele obrađivati ukupno 76 građana Samobora. Parcele su veličine 50 četvornih metara, a daju se na korištenje na vrijeme od godinu dana bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara.

Samobor

Kad netko odustane od obrađivanja vrtne parcele ona se ustupa novom korisniku. Na vrtnim parcelama građani mogu saditi povrće i jagodasto voće, začinsko bilje i cvijeće za vlastite potrebe. Korisnicima su na raspolaganju zajednički dijelovi vrta s pripadajućom opremom i osiguranim prostorom za druženje.

Vrtlarima su na raspolaganju i komposteri

Posebna se briga vodi o gospodarenju otpadom, a korisnici sudjeluju sukladno mjerama organskog načina proizvodnje i ekološki ispravnog pristupa te paze da se količina otpada svede na minimum. Korisnicima su na raspolaganju i komposteri koje koriste za kompostiranje biljnog otpada iz svojih vrtova.

Uspješno vrtlarenje svim korisnicima Gradskih vrtova prilikom dodjele ugovora poželjeli su privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i EU fondove, Hrvoje Frankić i njegov zamjenik Krunoslav Znika.

Naglasili su da se za sva pitanja, prijedloge i sugestije mogu javiti u nadležni Upravni odjel te zahvalili svima koji održavaju vrtne parcele. Istaknuli su da im je drago što su građani prepoznali dobrobiti ovog projekta, jer Gradski vrtovi omogućuju ekološki uzgoj hrane, povezuju s prirodom, potiču na rekreaciju i time doprinose kvaliteti življenja građana Samobora.

PHOTOS BY: samobor.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.