GREENVILLE-3D-IMAGES-1

Greenville: Eko edukacijska farma na obroncima Samoborskog gorja

GREEN_300_listici_sredina

Za dobrobit cijele zajednice

Nakon 10 godina uspješnog rada s mladima, Udruga za održivi razvoj gradi i uređuje Eko edukacijsku farmu GREENVILLE na obroncima Samoborskog gorja.

Udruga Pozitiva Samobor pokrenula je 2020. godine radove na izgradnji i uređenju eko edukacijske farme koja se nalazi u naselju Vrhovčak u blizini Samobora. U središtu njena djelovanja bit će lokalni i međunarodni programi neformalne edukacije za djecu i mlade. Osim smještajnog i radnog kapaciteta, sadržavat će i pametni staklenik u kojem će djeca i mladi kroz STEM radionice učiti o korištenju tehnologije u biouzgoju. Nakon višemjesečnog angažmana, uspješno je dovršen proces uređenja i opremanja smještajnih jedinica te blagavaonice i sanitarnih čvorova. Osim ulaganja organizacijskih sredstava, projekt je financijski podržala i Erste banka. Usprkos navedenom, potrebna je daljnja podrška zajednice kako bi Greenville otvorio svoja vrata za druge pojedince i organizacije.

U travnju 2022. godine Pozitiva će pokrenuti crowdfunding kampanju u svrhu prikupljanja sredstava za završetak radova uređenja i opremanja farme. U tijeku su promotivne i fundraising aktivnosti kojima se mogu pridružiti svi zainteresirani pojedinci i organizacije. Projekt je moguće podržati donacijom sredstava, materijala i opreme, volonterskim radom te unaprjeđenjem vidljivosti.

Podržavajući ovaj projekt, imat ćete važnu ulogu u razvoju mladih lidera budućnosti i doprinosu zdravom i kvalitetnom rastu najmlađih članova zajednice. Svako znanje zasađeno na ovoj farmi razvit će se u čvrstu biljku ekološke svijesti za buduće generacije. Na taj način, podržavajući ovu kampanju, izravno pridonosite očuvanju našeg planeta i razvoju zdravije budućnosti svih nas. Vaš doprinos omogućit će uključivanje posebno ranjivih društvenih skupina u naše buduće programe, čime će se postići iznimno važne dobrobiti za njihov osobni rast i
razvoj, kao što su: djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mladi s posebnim potrebama, nezaposleni korisnici socijalne pomoći i starijih osoba.

Greenville je osmišljen kao ekološko edukativno gospodarstvo smješteno u srcu Hrvatske, u ruralnom okruženju slikovitog gradića Samobora. Gospodarstvo se prostire na 1964 m2 zemljišta i sadržavat će stambenu kuću s 21 ležajem, unutarnji i vanjski radni prostor, vrt, voćnjak, pametni staklenik, rekreacijski park i sadržaje za domaće životinje. Iz Udruge kažu da kada Greenville bude gotovo, provest će šest međunarodnih i 25 lokalnih programa godišnje u područjima zaštite okoliša, održivog razvoja, vrtlarstva, korištenja tehnologija u bio uzgoju i slično. Nastojat će razviti kompetencije više od 300 djece, mladih i drugih pojedinaca i organizaciju u aktivnostima na farmi. U cilju je stvoriti i novi turistički sadržaj zasnovan na načelima ekološkog turizma i održivog razvoja koji će posjetitelja ponuditi enogastrološku, održivu, edukativnu, avanturističku, sportsku i ciklo komponentu. Također, nadaju se da će Greenville revitalizirati ruralne zajednice i pomoći u ulaganju u njezinu prirodnu i kulturnu baštinu.

PHOTOS BY: Pozitiva Samobor / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.