Sadhguru kreće na 30.000 km dugo putovanje kako bi podigao svijest o očuvanju tla

GREEN_300_listici_sredina

Više od pokreta

"Conscious Planet" je globalni pokret, pokrenut od strane zaklade Isha Foundation koju vodi duhovni vođa Sadhguru Jaggi Vasudev. Ovaj pokret promiče svjesniji stav prema tlu i planeti, a ima za cilj pokazati vladama diljem svijeta da njihova populacija želi strategiju koja regenerira tlo i ekosustav. Sadhguru na motociklu će prijeći put od 30.000 kilometara, a cilj je okupiti 3,5 milijarde istomišljenika.

Konvencija Ujedinjenih naroda za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD) je u svom najnovijem izvješću iznijela alarmantne činjenice. “Svake godine 75 milijardi tona plodnog tla izgubi se zbog degradacije zemljišta. Slično se 12 milijuna hektara zemlje izgubi svake godine samo zbog dezertifikacije i suše. To je područje koje bi moglo proizvesti 20 milijuna tona žitarica”, navode iz UNCCD-a. Agencije Ujedinjenih naroda također su iznijele da je svijetu ostalo poljoprivredno tlo za 80-100 usjeva, ili još 45-60 godina. Čak 80% insekata biomase je nestalo tijekom posljednjih 30 godina i predviđa se da će u roku od 45 do 50 godina na planetu doći do neizbježne krize hrane, koja će donijeti ogroman kaos i patnju populacijama diljem svijeta.

S velikom pažnjom koja se usmjerava na ugljik, emisije i onečišćenje kao temeljna pitanja okoliša, Sadhguru potiče svakoga da napravi razliku između ekoloških i građanskih pitanja koja se mogu riješiti i preokrenuti uz potrebnu svijest i provođenje zakona. Pravi problem je, tvrdi, izumiranje tla. Sadhguru Jaggi Vasurdev moderan je jogi. Osim što je osnovao zakladu “Isha Foundation” za promociju joge i kroz nju stekao učenike diljem svijeta, čest je učesnik Svjetskog gospodarskog foruma u organizaciji UN-a. Sadhguru je filantrop, vodio je nekoliko humanitarnih akcija i inicijativa za zaštitu okoliša, a sada je pozvao na hitne korake za oživljavanje organskog sadržaja tla.

Kao dio toga, 64-godišnji Sadhguru je osnovao pokret za spašavanje tla pod nazivom “Svjesni planet”. “Trenutno izgleda kao da su klimatske promjene i ekologija igralište bogatih i elite. Ovo se mora promijeniti. Pojedinačna ljudska bića trebaju postati svjesna opasnosti s kojom se suočavamo”, rekao je u priopćenju. Pokret će potaknuti i angažirati velike dijelove svjetske populacije da se uključe, daju zamah i utječu na promjene u nacionalnim politikama koje se tiču ekoloških pitanja.

Kako bi dobio podršku 3,5 milijarde ljudi, Sadhguru će motociklom prijeći 30.000 kilometara kroz 24 zemlje. Skup će započeti u Londonu i putovati u južnu Indiju, gdje je projekt Cauvery Calling, čiji je pokretač, omogućio 125.000 poljoprivrednika da posade 62 milijuna stabala kako bi oživjeli vodu i tlo. Za borbu protiv prijetnje dezertifikacije u svijetu, Sadhguru kaže da je očuvanje biološke raznolikosti tla jedina najznačajnija i najhitnija briga na planeti danas. “Naša se pozornost mora preusmjeriti na tlo”, rekao je.
Na Twitteru je Sadhguru napisao: “Živo tlo, naše vlastito tijelo, na putu je prema izumiranju. Rješavanje ovoga s najvećom žurnošću najvažnija je odgovornost koju sve nacije moraju ispuniti. #ConsciousPlanet. Dozvolite nam da to učinimo”.

Pokret “Save Soil” podržavaju različite globalne vlasti i agencije poput UNCCD-a i Svjetskog programa za hranu. Svjetski čelnici poput slavne zaštitnice prirode dr. Jane Goodall i Njegova Svetost Dalaj Lama podržavaju pokret, kao i poslovne vođe poput Marca Benioffa (Salesforce) i duhovnih vođa i slavnih osoba kao što su Deepak Chopra, Victoria Azarenka, Rosario Dawson, Tony Robbins, Maluma , will.i.am i Sza.

PHOTOS BY: Guliver Image; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.