42-north-OltnbG88tYg-unsplash

Rušili stabla na kojima su gnijezda malih ptića: ‘To je zabranjeno, ubuduće pišemo prijave’

GREEN_300_listici_sredina

Slučaj iz Zaboka

Poletarce koji su ispali iz gnijezda građani smiju pokupiti i tako im pružiti prvu pomoć, ali nakon toga bi trebali kontaktirati najbliže prihvatilište za divlje životinje.

Stiže ozbiljno upozorenje iz udruge AWAP koja pomaže divljim životinjama. U ovo vrijeme mnogi im donose poletarce, ptice koje tek uče letjeti pa završe na tlu. No, ovoga je puta njihovom padu kumovao čovjek.

“Stigle su vranice iz Zaboka, nakon što je tamo drveće rušila privatna firma, koju je angažirao grad. Od sada ćemo ovako: bilo da se radi o pojedincu, a posebno komunalnim poduzećima koja će rušiti stabla koja imaju aktivna gnijezda pisat ću prijave“, napisali su na službenom profilu na Facebooku.

Pri tome su istaknuli da je zabranjeno uništavati gnijezda, staništa ili mladunce ud oba kada se gnijezde ili su gnijezda puna ptića.

Propisane kazne

“Sviđala se nekome pojedina vrsta ptica ili bilo koje druge životinje ili ne sviđa, u ovo doba godine zabranjene su sve radnje, pa su i propisane kazne ako se ponašate na nemoralan i protuzakonit način“, poručili su iz udruge AWAP.

Poletarce koji su ispali iz gnijezda građani smiju pokupiti i tako im pružiti prvu pomoć, ali nakon toga bi trebali kontaktirati najbliže prihvatilište za divlje životinje. Iz udruge pri tome ističu da na području Hrvatske djeluje 11 takvih prihvatilišta.

“Ne dajte se smesti ili zaplašiti nekim izjavama od prije par dana da ste u nekakvom prekršaju, jer niste. Sva oporavilišta je registrirala država te tako jamči i za zakonitost i ispravnost postupanja prema ugroženim životinjama iz prirode“, poručili su.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.