poplave naslovna

Rujan obilježile poplave na globaloj razini: Libija, Brazil, Grčka, Turska…

GREEN_300_listici_sredina

Posljedice klimatskih promjena

Iako tek ulazimo u jesensko razdoblje, koje je inače obilježeno kišama, svijet već trpi posljedice brojnih katastrofalnih poplava za koje znanstvenici tvrde da su sve intenzivnije zbog klimatskih promjena.

U zadnjoj poplavi koja je pogodila Libiju, smatra se da je život izgubilo čak 20.000 osoba, a ona se dogodila nakon oluje Daniel, koja je došla s Mediterana. Ova je oluja, naime, već prošla kroz Grčku, Tursku i Bugarsku i za sobom ostavila mnoge ljudske žrtve i razorene domove.

Zbog visoke temperature Sredozemnog mora ovo ljeto, zagrijavala se atmosfera i zadržavala više vodene pare, koja se potom vraćala na tlo u obliku ekstremnih oborina. Stoga, od Brazila do Kine, zemlje diljem svijeta borile su se divljim poplavama, čiji su uzrok, sada više nema sumnje, klimatske promjene.

Koja je područja poharao Daniel?

U Grčkoj su dani obilnih kuša započeli još 4. rujna, prošli tjedan poplave su izazvale pucanje brana, odnijele su ceste, a izmejreno je da su neke regije primile su dvostruko više oborina u 12 sati, primjerice Atena, nego što je to godišnji prosjek za ovo doba godine.

Tursku i Bugarsku također su pogodile ekstremne oborine uzrokovane olujom Daniel. Najmanje pet sosba je poginulo nakon što je poplava odnijela kamp u turskoj provinciji Kirklareli.

Još su dvije osobe stradale u Istanbulu, gdje su poplave 5. rujna potopile stotine domova i poslovnih objekata. Duž crnomorskog obalnog područja, u bugarskoj provinciji Burgas, došlo je i do evakuacije čitavih naselja jer su vodene bujice bile toliko visoke da su nosile automobile po cesti.

Nakon prolaska kroz Mediteransku kotlinu, oluja Daniel udarila je u sjevernu obalu Libije 9. rujna. Izazvala je neviđene poplave, rušeći brane koje su štitile grad Dernu. I grad Benghazi također je pogođen katastrofalnim poplavama.

U Europi je početak rujna donio razorne poplave i Španjolskoj, a najteže su pogođena područja jugozapadno od Madrida.

Jaki ciklon na jugu Amerike

U južnom Brazilu, u državi Rio Grande do Sul, oko 4. rujna, jaki ciklon prouzročio je obilne padaline, što je izazvalo poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje 39 osoba. Klimatske promjene također su povećale intenzitet i učestalost tropskih oluja, koje su prošlog tjedna doživjeli Hong Kong i dijelovi južne Kine.

Preostala kiša od tajfuna Haikui preplavila je Hong Kong najobilnijim oborinama u posljednjih 140 godina.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.