sarah-le-hzN1F01XqMs-unsplash

Rezervirajte početak ožujka za odličan tečaj Iberštep

GREEN_300_listici_sredina

Dobro skrojeno događanje

Bez tog alata nema zanata, a i bez naše svjesti da je modna industrija drugi najveći zagađivač nema promjena. Želite nositi unikatnu odjeću, manje opteretiti planetu i naučiti nešto novo? Iberštep je onda točan odgovor!

Iako odjeća nikad nije bila dostupnija nego danas i iako nikad nije bila jeftinija, održavanje naše odjeće obaveza je prema održivom razvoju i opstojnoj budućnosti. Gomilanje tekstila na tržištu, snižava cijenu ali i drastično povećava količine otpada.

Vodeći se time, Udruga Drumtidam organizira odlične tečajeve šivanja (i više od toga), a novi termini za mjesec ožujak upravo su objavljeni!

Ako o šivanju i šivaćim mašinama pojma nemate ili ako pak znate sve, samo vas mašina ne sluša, ne brinite, prvi sati su posvećeni upoznavanju s mašinama. Potom ćete naučiti zašiti, a da se ne vidi da je šivano pa skratiti, pa produljiti, pa suziti, pa proširiti…i tako sve do vaših prvih krojačkih rukotvorina.

Staru majicu pretvorite u novu torbu za plac, traperice u trendy šorc, a mušku košulju u lijepe višenamjenske kuhinjske krpe. Ma zapravo, Udrugu ne zanima kako ćete krojiti svoju krojačku sudbinu već kako ćete u budućnosti početi kupovati što manje odjeće, i to ne na uštrb stila i komfora.

Od 2007. godine otkad postoji Drumtidam, ova udruga za kulturu ritma organizira brojne projekte, radionice i koncerte kako bi svima olakšali, oplemenili i uljepšali život i slobodno kreativno vrijeme. I iako se tu onda nađe najviše radionica vezanih uz sviranje, učenje udaraljki i instrumenata koji se ne mogu naučiti u glazbenim školama, sve je više seminara i događanja koje su okrenute ka zelenijem i odgovornijem načinu života. Tako u Voćarskoj 8, simbolično, u prostorima Planet zemlja organiziraju jednu neglazbenu, ali dovoljno glasnu radionicu (bar kad se sve mašine upale) koja će motivirati, educirati i razveseliti sve one koji su upoznati s posljedicama koje gomilanje odjeće ima.

Zvuk šivaće mašine daje toplinu domu, a osjećaj da ste sami stvorili ili uredili ono što nosite je neponovljiv. Ako tražite poticaj, nađite ga na tečaju šivanja „Iberštep“ koje je osmislila i vodi ih Marija Kos. Upravo će ona sve zainteresirane uputiti u sve tajne zanata. Ako ste već dovoljno vješti u krpanju, skraćivanju, hendlanju, ibervendlanju i sličnim trikovima, onda je tu napredni tečaj.

Tečajne grupe kreću čim se prijavi dovoljan broj polaznika, a formiraju se prema predznanju polaznica i polaznika i njihovoj vremenskoj raspoloživosti. 10 tečajnih sati biti će raspoređeno u 5 dana u blokovima po 2 sata, uglavnom uvečernjim satima od 17 do 21.
Jedna grupa može brojati 8 članova, a za sve njih osigurane su mašine i osnovni materijal dok se od polaznika očekuje da svako sa sobom ponese: škare, krojački metar, kredu i igle za ručno šivanje.

Reuse je tema koja u ožujku stupa na snagu. Od hlača torba, od kaputa kapa i kako od dvije košulje napraviti dvije košulje – ali potpuno drugačije. Uz puno praktičnog znanja, ideja i inspiracije, Iberštep spremno čeka sve one koji žele malo zabave, a puno promjena u životu (i planetu). Novi tečaj započinje nakon što će biti oformljena nova grupa od 1.3.2022., a prijaviti se možete ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.