247209467_923043371661537_5526536075130362381_n

Sam svoj dizajner: Taktilne puzzle koje dječjom maštom postaju unikatni odjevni komad

GREEN_300_listici_sredina

Dječja kreativnost koja oduševljava

Kada je u pitanju mašta i kreativnost, stariji bi mnogo toga mogli naučiti od djece. Na kreativno izražavanje djecu treba poticati što više, a tome svjedoči i nova taktilna igračka dizajnerice koja je htjela da djeca postanu vlastiti dizajneri odjeće, ali i da razviju manualne sposobnosti.

Uz svega nekoliko predmeta djeca mogu stvoriti najljepše rukotvorine. Kreativnost i dječja mašta oduvijek je oduševljavala, a poticanje kreativnog izražaja kod djeteta itekako je poželjna. Danas postoji mnoštvo različitih igračaka kojima je svrha dvostruka; igra, ali kreativno izražavanje. Jedna takva koja se nedavno pojavila na tržištu iz dizjanerskog studija Almaborealis je i modularni DIY set za djecu koji sadrži komade tkanine u jednostavnom formatu u obliku slagalice koji poziva djecu da sami šiju svoju odjeću. Maleni dizajneri tako prema vlastitom izboru odabiru komade iz slagalice i slažu ih u svoj idealni odjevni predmet koji u finalnom produktu može izgledati urnebesno. 

Kako bi stvorila taktilni komplet za djecu u dobi od 4 do 12 godina, osnivačica Almaborealisa Maija Nygren iskoristila je svoja ranije stručna znanja oko djece i njihove imaginacije te je proučavala ranije teorije igre kod djece.  Kompleti ovih jedinstvenih puzzli iz kojih nikad ne znamo unaprijed što će nastati uključuju komade šarene škotske janjeće vune, za koje Nygren tvrdi da su 100 posto biorazgradive, dizajnirane s rupicama od čipke tako da djeca mogu sašiti tkaninu kako bi od nje napravili odjevni predmet. Svaki komplet dolazi s tupom iglom za pletenje i karticom s uputstvima tiskanom na recikliranom papiru, koja je objašnjenjem prilagođena djeci. “Ideja je došla zbog različitih razloga. Jedan od tih je da sam shvatila da moja kćer tijekom svog školovanja nije znala sašiti nijedan bod s pletivom, a nekad su nas učili tome ne bi li stvarali ukrase. Paralelno sam počela istraživati ​​aspekt održivosti (ili nedostatak istog) proizvodnih procesa brze mode. Ova ogromna industrija stvara ogromnu prazninu na mjestu gdje se nekoć gdje cijenilo šivanje i izrada odjeće kod kuće”, rekla je kreativna dizajnerica nove DIY igračke za djecu.

Ono što ju dodatno ljuti je činjenica da mladi danas nemaju znanja i vještine oko izrade odjeće ili bilo kakvih predmeta napravljenih svojim rukama. ” I ne samo to, ova generacija i one koje dolaze gube i razumijevanje vrijednosti materijala i vještih izrađivača naše odjeće i odakle dolaze ti svakodnevni predmeti”, objasnila je dizajnerica. Budući da je prije radila u dječjem kazalištu kao kostimografkinja, Nygren je htjela da djeca na zabavan način otkriju kako sami iskreirati komad odjeće i time izraziti svoju kreativnost i način kako bi se odijevali. “Željela sam da moja pletenina djeci daju nešto više od samo estetike, osjećala sam da postoji velika neiskorištena prilika da istražim mogu li se djeca bolje uključiti u izradu vlastite odjeće”, tvrdi. Uz svega nekoliko koraka mališani mogu komade vune iskrojene u obliku trokuta i kvadrata pretvoriti u svoj džemper, suknju ili pak dugi plašt u kojemu će izgledati neodoljivo, ali i ponosno jer su ga sami izradili.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.