GW6F7Y Solar system planet Mars on black background 3d rendering. Elements of this image furnished by NASA

‘Revolucionarni prikaz’: Sutra po prvi put u povijesti pratite prvi live stream Marsa

GREEN_300_listici_sredina

Znanstvenici se nadaju pozitivnim rezultatima

Kamara za vizualni nadzor na orbiteru Mars Express odašiljat će zadivljujuće slike Marsa u svoj njegovoj veličini.

Europska svemirska agencija (ESA) najavila je revolucionarni prijenos uživo iz orbite Marsa. Naime, povodom 20. godišnjice Mars Expressa, 2.6. ESA gledateljima nudi ekskluzivan uvid u Crveni planet i to uz pomoć suvremene tehnologije.

Kamara za vizualni nadzor na orbiteru Mars Express odašiljat će zadivljujuće slike Marsa u svoj njegovoj veličini, emitirajući ih izravno na Zemlju. Znanstvenici ovaj pothvat opisuju kao jedan od najrevolucionarnijih u povijesti istraživanja svemira.

Osim toga, ovaj pothvat predstavlja prvi takve vrste pa se cijeli tim iza njega nada pozitivnim rezultatima.

Revolucionaran događaj

“To će biti najbliže što možete doći prikazu uživo s Crvenog planeta”, stoji na službenoj stranici Europske svemirske agencije.

“Za razliku od uobičajenih slika koje primamo, a koje se snimaju danima unaprijed, ovaj prijenos obećava prikaz Marsa u njegovom sadašnjem stanju, u gotovo stvarnom vremenu”, napomenuo je James James Godfrey, voditelj operacija svemirskih letjelica u ESA-inom centru za kontrolu misija u Darmstadtu.

Istaknuo je pritom da valja uzeti u obzir da je riječ o poprilično zastarjeloj kameri koja je u početku bila namijenjena samo za inženjerske svrhe.

“Ne možemo jamčiti njegove besprijekorne performanse”, dodao je Godfrey.

Live Stream pratite na službenom YouTube kanalu ESA-e.

 

PHOTOS BY: ESA, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.