August 22, 2023, La Esperanza, Tenerife (Canary I, Spain: A firefighter works to extinguish a fire in Las Lagunetas, on August 22, in La Esperanza, Tenerife, Canary Islands (Spain). The fire originated last Tuesday, August 15, in the Arafo mountain on the island and has already burned almost 15,000 hectares. At present, the fire is out of control despite the work of the extinguishing teams and has reached a perimeter that covers almost 90 kilometers along ten municipalities, being the northern area the most worrying. The fire has not claimed any human lives and the flames have not burned any houses, although 12,000 residents have been evacuated...AUGUST 22;2023..Europa Press..08/22/2023,Image: 799307240, License: Rights-managed, Restrictions: * Spain Rights OUT *, Model Release: no

Rekordni požari u Europi ovo ljeto: ‘Zabilježene su najveće procijenjene emisije požara u posljednjih 20 godina’

GREEN_300_listici_sredina

Najteže u Grčkoj i Španjolskoj

Grčka i španjolski otok Tenerife prošlih su tjedana pogodili požari otvorenih prostora, što je dovelo do nekoliko evakuacija i ozbiljno pogodilo stanovnike tih regija. Copernicus služba za nadzor atmosfere pratila je emisije požara i prijenos dima tih događaja kako bi bolje razumjeli kako se razvijaju i utječu na atmosferu.

Grčka je pogođena velikim požarima od 20. kolovoza, nakon požara koji su zahvatili Rodos i Attiku sredinom srpnja. Najnovije od ovih epizoda primijećene su u regijama Istočne Makedonije i Beotije, a jasno su uočene vidljivim slikama i aktivnim detekcijama požara sa satelita od 20. kolovoza. Jaki vjetrovi i temperature u to su vrijeme stvorili uvjete koji su bili pogodni za povećanu aktivnost požara.

Predviđanja CAMS-a o optičkoj dubini aerosola i koncentracijama ugljičnog monoksida pokazuju predviđeni prijenos dima iz ovih požara prema jugu preko Grčke i dalje prema istočnom Mediteranu u nadolazećim danima.

Najviša vrijednost u posljednja dva desetljeća

Veliki požar 16. kolovoza  počeo se brzo širiti na Tenerifima, najvećem otoku među Kanarskim otocima. Globalni sustav asimilacije požara (GFAS) pokazuje dnevne vrijednosti ukupne snage zračenja vatre (FRP) i procijenjene emisije za Kanarske otoke između 16. i 20. kolovoza.

Procijenjene ukupne emisije ugljika za Kanarske otoke za kolovoz (s podacima do 22. kolovoza) su 0,3 megatona ugljika, što su najviše vrijednosti za bilo koji kolovoz u posljednja dva desetljeća.

Povećane emisije požara

Viši znanstvenik CAMS-a, Mark Parrington, komentira:

“Emisije požara otvorenih prostora koje smo pratili u Grčkoj tijekom posljednjih nekoliko dana kolovoza događaju se u slično vrijeme tijekom kasnog ljeta kao i veliki požari koji su pogodili zemlju 2007. i 2021. Oni slijede povećane emisije požara od onih koji su pogodili Rhodes i Attiku u srpnju, što su bile najveće procijenjene emisije požara za srpanj u posljednja dva desetljeća,” rekao je stariji znanstvenik CAMS-a Mark Parrington.

“Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju”, dodao je.

CAMS pruža ažurirane informacije o lokaciji, intenzitetu i procijenjenim emisijama požara otvorenih prostora diljem svijeta, uključujući praćenje njihovog prijenosa dima i utjecaja na sastav atmosfere. CAMS podaci su besplatno dostupni za korištenje i mogu poslužiti kao vitalna pomoć u procesima donošenja odluka za građane, tvrtke i dionike u povezanim sektorima.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.