CCS1xOCnKM_

Recite zbogom plastičnim kapsulama za kavu!

Postoji ekološki prihvatljiva alternativa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Za mnoge je šalica dobre kave dio jutarnjeg rituala, ali dio rituala postalo je i bacanje plastičnih kapsula u smeće. U 2019. godini bačeno je više od 50 milijardi jednokratnih kapsula kave, što iznosi više od 400 milijuna kilograma otpada.

Pojedinačno zapakirane, prethodno napunjene kapsule za kavu koje se koriste u aparatima mogu biti praktične, ali nakon šalice omiljene kave, ostaje vam ambalaža koju je teško reciklirati. Kako bi stalo tome na kraj, neke tvrtke počele su proizvoditi kapsule za kavu za višekratnu upotrebu koje se mogu napuniti mljevenom kavom, upotrijebiti u vašem aparatu, a zatim očistiti i ponovno koristiti. To ne samo da smanjuje broj plastičnih kapsula koje koristite, već možete uštedjeti novac jer je mljevena kava obično jeftinija od one u kapsulama. Osim toga, moći ćete koristiti bilo koju vrstu mljevene kave dok ste s kapsulama ograničeni samo na brend koji odgovara vašem aparatu.

Jedan takav brend višekratnih kapsula je Evergreen Capsules. Cilj im je jednostavan – upoznati što veći broj ljudi s problematikom korištenja plastičnih kapsula i uvesti ih u “Reuse” pokret. Izrađene su od nehrđajućeg čelika i tvorci tvrde da će trajati vječno. Svoju Evergreen kapsulu možete napuniti i ponovno upotrijebiti koliko god puta želite s kojom god kavom želite. To znači da možete postati vlastiti barista eksperimentirajući s različitim kombinacijama kave, količine i tlaka.

Evergreen se nada da će se njihovim kapsulama smanjiti količina plastičnog otpada, a na svojoj službenoj stranici imaju kalkulator koji će vam reći koliko plastičnih kapsula koristite godišnje. Primjerice, ako dnevno koristite samo jednu kapsulu, proizvodite tri kilograma otpada godišnje. U kalkulator možete unijeti i koliko osoba u vašem kućanstvu pije kavu i koliko šalica dnevno te će vam izračunati koliko ćete uštedjeti kupnjom kapsule od čelika.

Još jedna prednost je što ove kapsule ne zahtijevaju kupnju novog uređaja jer su kompatibilne s Nespresso, Dolce Gusto i drugim aparatima za kavu.

PHOTOS BY: Evergreen Capsules, Press, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.