Sezona je krastavaca, koji su vrlo osvježavajući na salatu, ali od kojih možete napraviti i osvježavajuću juhu. Ako nikada niste probali kuhane krastavce, vjerujte nam, oduševit ćete se ovim jelom. I juhu od krastavaca možete jesti i hladnu, odlična je i sljedeći dan.
Ako su krastavci netretirani, nemojte ih guliti jer kora sadrži još više nutrijenata.
Sastojci
- 2 velika krastavca
- 2 srednje velika krumpira
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 kiselo vrhnje
- 2 žlice maslinova ulja
- kopar
- biber
- sol
- menta
Priprema
U posudu ulijte dvije žlice maslinova ulja pa dodajte na četvrtine izrezan crveni luk i češnjak te popržite dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte oguljeni i na četvrtine narezani krumpir, a potom i krastavce, narezane na deblje ploške. Dodajte sol i biber pa sve pirjajte 10-ak minuta. Dodajte vodu tako da za trećinu prelije povrće. Sve kuhajte dok krumpir ne omekani.
Skinite s vatre pa usitnite štapnim mikserom. Vratite na štednjak i kada zakuha, dodajte osušeni kopar te pustite da kuha minutu-dvije da se okusi prožmu. Maknite s vatre i dodajte kiselo vrhnje te, po želji, svežu nasjeckanu mentu. Juhu možete jesti toplu, a možete je jesti i ohlađenu.