vulkan naslovna

Putovanje u utrobu Zemlje: Vulkan, u kojem nema lave, postao je omiljena turistička destinacija

GREEN_300_listici_sredina

Čuda prirode

Dok za silazak u vulkan Thrihnukagigura trebate biti samo prikladno odjeveni, jer se spuštate liftom, popeti se do njegovog ulaza malo je zahtjevniji pothvat i traži dobru tjelesnu kondiciju.

Island je otočna zemlja prepuna vulkana, a jedan od njih je poseban po tome što se u njega možete spustiti. U planinskom lancu Bláfjöll, na zapadu otoka nalazi se vulkan Thrihnukagigura, od čije zadnje erupcije je prošlo čak 4000 godina.

Kako se vulkan nalazi u srcu planina, osim na skijanje, turisti na ovo područje dolaze samo kako bi se spustili u ovo čudo prirode. Čak su organizirane i turističke ture, a dizalom se može spustiti 120 metara u samu utrobu Thrihnukagigura.

Vulkan je za posjetitelje otvoren još od 2012., a posjetitelje najviše oduševljavaju prekrasne boje i reljefi stijena koji se nalaze na njegovim unutrašnjim “zidovima”.

Thrihnukagigura je znanstvenicima zanimljiv i po tome što u njegovu središtu nije bilo ohlađene magme, a znanstveno je objašnjenje kako je ona pronašla put da se vrati natrag u zemlju.

Iako je spuštanje u ovaj vulkan prilično skupo, oni koji su ga vidjeli tvrde da je vidjeti unutrašnjost Thrihnukagigura bila iskustvo njihova života. No za ovu turu, potrebna je i određena fizička spremnost i ne možete doći odjeveni u bilo što pa na stranicama agencije koja organizira ture, stoji jasno napisano:

“Na islandu se vrijeme brzo mijenja, stoga ne dopustite da vas iznenadi. Dobra je ideja ponijeti džemper ili se oblačiti slojevito, kako biste se mogli skinuti ako vam postane prevruće. Traperice nisu preporučljive za ovu aktivnost, jer vlaga brzo prodira kroz traper i dugo se suši. Imajte na umu da ova tura započinje planinarenjem, koje traje gotovo sat vremena, uglavnom uzbrdo i po neravnom terenu, stoga se ova tura ne preporučuje osobama s problemima u gležnjevima, koljenima, leđima ili sličnim oboljenjima”.

Dakle, možemo pretpostaviti, riječ o nadasve uzbudljivoj avanturi.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.