Pula dobiva najnovije sklonište za životinje: Sve je spremno za prihvat prvih stanara koji nemaju dom

GREEN_300_listici_sredina

Potpuna veterinarska pomoć i briga za nečije buduće ljubimce

Na površini od čak 3000 četvornih metara izvan grada Pule smjestilo se sklonište za životinje za svim popratnim sadržajima. Sklonište je dovršeno i spremno za prijem prvih životinja, a čekaju još samo odobrenje resornog ministarstva. Tako će Pula imati čak 22 boksa maksimalne veličine za prijem mačaka ili pasa, adekvantnu veterinarsku ambulantu za izvođenje svih zahvata ukoliko je to potrebno, ali edukativni kutak za posjet vrtićkih skupina i školaraca.

S gotovo šest milijuna kuna Grad Pula financirao je i izgradio objekt skloništa za životinje s pripadajućim sadržajem koji će skoro biti u funkciji i na usluzi građanima i životinjama. Čeka se još samo dobivanje rješenja Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo i sklonište je spremno za prihvat prvih gostiju.

U objektu novog pulskog skloništa nalazi se polivalentni prostor za prijem stranaka, odnosno udomitelja koji će služiti i za prihvat i predstavljanje skloništa vrtićkim i školskim skupinama kao i ostalim edukativnim aktivnostima. U glavnom objektu nalaze se još i prostorije za mačke, prostor za pranje, čišćenje i uređivanje životinja. Nadalje, tu je i prostorija za karantenu-izolaciju, prostorija za pregled i liječenje životinja.

Smještajne jedinice za životinje nalaze se neposredno uz objekt te se radi o 22 boksa maksimalne veličine. Sukladno normativima za držanje životinja u svaki boks moći će se smjestiti maksimalno pet do šest pasa. Djelatnici će voditi brigu da su u boksu združive životinje kako ne bi došlo do ozljeda. Osigurani su odvojeni boksevi za opasne životinje. Ovi boksevi u slučaju da nema opasnih pasa mogu služiti za držanje mačaka u vanjskom prostoru.

U slučaju većih potreba sklonište je projektirano na način da se mogu nadograditi nove sekcije smještajnih jedinica. Uz prostorije skloništa nalaze se prostorije predviđene za veterinarsku praksu u kojoj će se obavljati veterinarska skrb za životinje u skloništu i za životinje koje su preuzete i privremeno smještene u sklonište do vraćanja vlasniku.

U veterinarskoj praksi nalazi se prostorija za pregled životinja, prostor za operativne zahvate i ostale prostorije te oprema za osnovne kirurške i veterinarsko-zdravstvene zahvate. U veterinarskoj praksi životinje će se operirati, liječiti, čipirati i cijepiti.

Okoliš je uređen za šetnju i istrčavanje životinja, a predviđeno je i parkiralište za udomitelje i osoblje. U vanjskom dijelu nalazi se i prostor za slobodno kretanje. Neposredno uz azil planira se urediti prostor za slobodnu šetnju nakon prorjeđivanja vegetacije.

U skloništu će se za sada zaposliti dvije osobe koje će brinuti o životinjama sedam dana u tjednu. Briga o životinjama ne predstavlja 24-satno dežurstvo uz životinje, već pripravnost za zbrinjavanje životinja te dnevno hranjenje, pranje, čišćenje životinja u jutarnjim i popodnevnim satima kao i udomljavanje životinja.

Sklonište za životinje bit će otvoreno za posjetitelje minimalno četiri sata u danu od čega dva dana u tjednu u popodnevnim satima. Izvan radnog vremena djelatnici će biti na raspolaganju za posjetitelje 24 sata na dan za potrebe preuzimanja životinja s javnih površina i eventualnog udomljavanja ukoliko udomitelji nisu u mogućnosti tijekom uredovnog radnog vremena.

PHOTOS BY: Unsplash, Grad Pula / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.