nasa-vhSz50AaFAs-unsplash

Prosječna temperatura Zemlje raste: Digitalni brojač prikazuje zagrijavanje Zemlje uživo

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene u stvarnom vremenu

Skupina znanstvenika stvorila je jednadžbu kojom može izračunati koliko raste prosječna temperatura Zemlje. Prema njihovim podacima izrađen je dnevni digitalni brojač koji prikazuje kako ljudi uživo utječu na Zemlju.

Sky News je objavio brojač, The Daily Climate Show, koji pokazuje kako na naš svijet utječu klimatske promjene u stvarnom vremenu. Ovaj brojač koristi podatke vodećih znanstvenika za praćenje klimatskih promjena i prikazuje podatke poput porasta temperature, proizvodnje električne energije, pa sve do količine emisije ugljičnog dioksida od početka industrijske revolucije.

Znanstvenici s Instituta za promjene okoliša Sveučilišta u Oxfordu promatrali su emisije CO2 od 1880. godine. Koristeći dobivene podatke stvorili su jednadžbu kako bi utvrdili koliko je globalna prosječna temperatura porasla.

The Daily Climate Show možete pratiti od ponedjeljka do petka, od 19:30 h na Sky News web stranici, YouTubeu, Twitteru i aplikaciji. Tjedno digitalno izdanje objavljivat će na svim društvenim platformama Sky Newsa, uključujući Snapchat, Facebook i Instagram, a na svom podcast-u, Climatecast, detaljnije će se govoriti o temama obrađenim tog tjedna.

Ukupna emisija CO2

Emisije ugljičnog dioksida koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva, najveći su kontributor antropogeno induciranim klimatskim promjenama. Iako postoji puno prostora za promjene kako bi smanjili negativne učinke na Zemlju, prvi najvažniji korak u usporavanju klimatskih promjena i smanjivanju njezinih negativnih posljedica je zaustavljanje emisije ugljičnog dioksida.

Izvori električne energije u stvarnom vremenu

Električna energija se još uvijek većinski dobiva iz fosilnih goriva, no nužna je tranzicija na obnovljive izvore, a posljednjih godine intenzivno se radi na tome. Primjerice, u Hrvatskoj je 2019. godine proizvodnja energije iz obnovljivih izvora porasla za 20,4% u odnosu na prethodnu, a u 2020. godine je ponovno ostvaren rast za 16%. Veća upotreba obnovljive energije kao što je solarna energija, energija vjetra i hidroelektrana značit će niže emisije ugljika.

https://www.youtube.com/watch?v=Ec6OHQiP5xU

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.